Blunder wordt mannelijke manager zwaarder aangerekend

In tegenstelling tot wat vrouwen denken, worden mannelijke managers wanneer ze een foutje maken daar vaak harder op afgerekend dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Pennsylvania State University. Wanneer mannelijke managers in een mannenwereld fouten maken dan worden ze daar veel harder om veroordeeld dan vrouwelijke managers die in een mannenwereld een fout maken. De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het blad Journal of Business and Psychology.

Onderzoek
De onderzoekers lieten 284 mensen fictieve mails lezen. In de mails werden fouten van een leider (soms een man, soms een vrouw) beschreven. Het ging elke keer om twee foutjes: een fout op het gebied van werk en een fout op het gebied van relaties. De proefpersonen moesten zich voorstellen dat de leider in kwestie hun manager was. Vervolgens moesten ze vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld hoe competent ze de leider op het gebied van werk en relaties vonden en hoe graag ze voor deze leider zouden willen werken. Ook de effectiviteit van de leider kwam aan bod.

WIST U DAT…

Resultaten
Fouten bleken zowel op mannelijke als vrouwelijke leiders hun weerslag te hebben. In beide gevallen werd het beeld dat mensen van ze hadden iets negatiever: de proefpersonen vonden de leiders minder competent en wilden ook minder graag voor ze werken. Maar de impact die een fout had, bleek wel sterk afhankelijk van het geslacht van de leider. Mannelijke leiders werden (in een mannenwereld) veel harder veroordeeld dan vrouwelijke leiders. Zelfs als de twee exact dezelfde fouten hadden gemaakt.

De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren. Van mannelijke leiders worden bepaalde dingen verwacht en wanneer ze fouten maken, schenden ze die verwachtingen. Van vrouwen wordt in een mannenwereld toch al verwacht dat ze zullen falen en dus wordt een foutje ze minder kwalijk genomen. Volgens de onderzoekers zouden managers zich ervan bewust moeten zijn welke impact hun fouten op hun ondergeschikten hebben.

Bronmateriaal

"Make no mistake – male bosses’ errors matter" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Victor1558 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd