Blue Origin onthult gigantische raket

Het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos werkt aan een nieuwe raket: New Glenn. De raket is groter dan die van concurrent SpaceX.

Blue Origin is het bedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Het bedrijf zag in 2000 het levenslicht en wil de ruimte voor een zo groot mogelijk publiek ontsluiten. Het bedrijf maakt raketmotoren en ontwikkelde eerder de New Shepard: een draagraket met capsule voor ruimtetoeristen. De draagraket is herbruikbaar: Blue Origin toonde een tijdje geleden al aan in staat te zijn deze na een vlucht heelhuids op aarde te laten landen.

New Glenn
En nu wordt de Blue Origin-familie dus uitgebreid. En wel met New Glenn. Een enorme raket die zich niet alleen qua omvang duidelijk onderscheidt van New Shepard. New Shepard is namelijk ontwikkeld voor suborbitale ruimtevluchten. Tijdens deze ruimtevluchten wordt de ruimte wel bereikt, maar keert een ruimtevaartuig voor er een omloop rond de aarde is voltooid, weer terug naar het oppervlak. New Glenn zal in staat zijn om ruimtevaartuigen daadwerkelijk in een baan rond de aarde te brengen.

Bezos kondigt de nieuwe raket aan op Twitter.
Bezos kondigt de nieuwe raket aan op Twitter.

Herbruikbaar
Maar er zijn ook overeenkomsten tussen New Glenn en New Shepard. Zo wordt ook bij de ontwikkeling van New Glenn ingezet op hergebruik. Het is de bedoeling dat de eerste trap van de raket na lancering heelhuids op aarde landt en opnieuw kan worden ingezet.

New Glenn zal er in een twee- en drietraps uitvoering zijn. De eerstgenoemde uitvoering is zo’n 82 meter hoog. De andere variant is 95 meter hoog. Beide exemplaren zijn daarmee groter dan de Falcon 9-raket van concurrent SpaceX. Blue Origin verwacht dat de nieuwe raket nog voor het einde van dit decennium het luchtruim kiest.

Bronmateriaal

Blue Origin

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd