Blue Origin neemt 18-jarige Nederlander mee op eerste bemande ruimtevlucht

Ruimtevaartbedrijf Blue Origin organiseert volgende week de eerste bemande ruimtevlucht. En die vlucht heeft vandaag een Hollands tintje gekregen!

Na jaren van voorbereiding is het volgende week dan zover: Blue Origin gaat vier mensen in de ruimte brengen. Behalve Blue Origin-oprichter Jeff Bezos zullen ook zijn broer Mark Bezos en de 82-jarige Wally Funk plaatsnemen aan boord van het ruimtevaartuig New Shepard. Voor wie het vierde stoeltje bestemd was, bleef lang onduidelijk. Maar vanmiddag is bekend geworden dat het stoeltje naar een Nederlander gaat: de 18-jarige Oliver Daemen. De Nederlander zal dinsdag de boeken in gaan als de jongste astronaut ooit.

De lancering van de gebroeders Bezos, Funk en Daemen volgt vrij kort op de eerste volledig bemande vlucht van Richard Branson en zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. Branson vloog afgelopen zondag in het gezelschap van drie medepassagiers naar zo’n 80 kilometer hoogte. Daarmee mag hij zich volgens de richtlijnen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ‘astronaut’ noemen; hij was namelijk – even – in de ruimte. De internationale organisatie voor lucht- en ruimtevaart (Fédération Aéronautique Internationale) denkt daar echter anders over. Volgens de federatie begint de ruimte pas voorbij de denkbeeldige Kármánlijn, die zich op zo’n 100 kilometer hoogte bevindt. Blue Origin zal die grens tijdens de eerste bemande vlucht wel overstijgen.

Bieden
Het vierde stoeltje aan boord van New Shepard werd per opbod verkocht, waarbij het winnende bod ten goede kwam aan verschillende goede doelen. Ook Olivers vader, vastgoedontwikkelaar Joes Daemen deed een gooi naar het stoeltje en waagde zich in de biedingsstrijd. De bedragen liepen echter al snel zo hoog op, dat hij genoodzaakt was om af te haken. En vorige maand liet Blue Origin weten dat het winnende bod maar liefst 28 miljoen dollar bedroeg. Toch is het uiteindelijk niet de – nog altijd anonieme – winnende bieder die nu in New Shepard plaatsneemt, maar de 18-jarige Daemen.

Geen tijd
Volgens Blue Origin kon de bieder geen tijd vrijmaken voor de baanbrekende vlucht en heeft hij of zij besloten om op een later moment de ruimte in te gaan. Daarop heeft Blue Origin ervoor gekozen om Daemen het stoeltje te gunnen en zo naast de oudste astronaut ooit – de 82-jarige Wally Funk – ook de jongste astronaut ooit mee de ruimte in te nemen. Het bedrag dat Daemen voor zijn stoeltje moet betalen, zou flink lager uitvallen dan het winnende bod.

Oliver Daemen. Afbeelding: privé archief.

Daemen is in de wolken met de onverwachte ruimtereis; als kind was hij al gek op lucht- en ruimtevaart en na het behalen van zijn VWO-diploma nam hij in 2020 dan ook een tussenjaar om zijn vliegbrevet te halen. Dit jaar begint hij aan de Universiteit Utrecht aan de studie Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement. Maar eerst is het komende dinsdag tijd voor een korte ruimtevlucht. “Dit is een droom die uitkomt!” aldus Oliver. “Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam. Dit is zo onvoorstelbaar gaaf! De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden.”

De lancering gepland voor dinsdag 20 juli, om 15.00 uur en is live te volgen via BlueOrigin.com.

Bronmateriaal

"First Paying Customer on New Shepard Will Be the Youngest to Fly to Space" - Blue Origin
Afbeelding bovenaan dit artikel: privé archief

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd