Bloom Energy presenteerde gisteren de brandstofcel van de toekomst. Over tien jaar heeft ieder huishouden een Bloom Box in huis staan. Een Bloom Box genereert elektriciteit voor zes tot acht eurocent per kilowattuur. “Bloom Energy is een revolutie voor de energieindustrie”, vertelt gouverneur Arnold Schwarzenegger.
De presentatie van Bloom Energy vond gisteren plaats in het hoofdgebouw van eBay. Belangrijke bobo’s uit de technische wereld waren aanwezig, zoals Google oprichter Larry Page, eBay baas John Donahoe, Colin Powell en Arnold Schwarzenegger.
Zand is de basis
“De kern van onze technologie is zand”, vertelt K.R. Sridhar, oprichter van Bloom Energy. “Er is genoeg zand en we kunnen er brandstofcellen van maken.” De Bloom Box produceert elektriciteit door zuurstof in de lucht te combineren met elk soort brandstof, zoals zonne-energie, gas en biogas.
Google
“Ik ben een supporter van Bloom Energy”, vertelt Larry Page van Google. Google maakt momenteel gebruik van vier Bloom Energy servers (grote Bloom boxen). “Het lijkt me fantastisch als ons volledige datacentrum ooit alleen maar Bloom Energy gebruikt.” De vier Bloom boxen produceren samen 400 kilowatt elektriciteit, oftewel 100 kilowatt per stuk. De kostprijs is 700.000 tot 800.000 dollar, maar naar verwachting daalt de prijs de komende jaren.
Goedkope energie
In een Bloom box – ter grootte van een grapefruit – vindt geen verbranding plaats. De chemische reactie is efficiënt en schoon. Binnen vijf tot tien jaar kost één Bloom box minder dan 3.000 dollar. Sridhar kreeg het idee tijdens het ontwerpen van een apparaat voor NASA om zuurstof op Mars te genereren. De Bloom box werkt de andere kant op. In plaats van dat zuurstof wordt gegenereerd, gebruikt het apparaat zuurstof als één van de inputs.
De energie die Bloom Energy produceert is niet goedkoper dan de energie die elektriciteitscentrales opweken. De kosten voor opwekking van één kilowattuur elektriciteit in een Nederlandse elektriciteitscentrale die wordt gestookt op aardgas of steenkool zijn vier eurocent. In vergelijking met de Bloom Box (zes tot acht cent per kWh) lijkt Nederlandse stroom goedkoper. Toch is een consument voordeliger uit om energie met een Bloom Box te genereren, omdat er een hoog prijskaartje hangt aan kosten voor service en stroomtransport.
Twee keer zoveel elektriciteit
Dankzij de Bloom Box is het mogelijk om twee keer zo veel energie uit brandstof te halen. “Dit is mijn kindje”, zegt Sridhar, terwijl hij over een Bloom box (in officiële termen: een Bloom server) streelt. “Is ze niet prachtig?”
Hoe lang de brandstofcellen meegaan is niet bekend. Wel geeft Bloom Energy tien jaar garantie op iedere Bloom Box.