Blondjes dom? Dat is een mythe!

De blondines onder ons kunnen opgelucht ademhalen. Wetenschappelijk onderzoek toont nu aan dat het ‘domme blondje’ een mythe is.

Onderzoekers van Ohio State University trekken die conclusies nadat ze de gegevens van 10.878 Amerikanen bestudeerden. Onder de onderzochte Amerikanen bevonden zich naast blondjes en brunettes ook proefpersonen met rood of zwart haar. Elke proefpersoon onderging een intelligentietest. Ook werd de proefpersonen onder meer gevraagd naar hun natuurlijke haarkleur.

De scores
De blonde vrouwen in het onderzoek bleken gemiddeld een IQ te hebben van 103,2. De brunettes, roodharigen en zwartharigen hadden gemiddeld respectievelijk een score van 102,7, 101,2 en 100,5. Gemiddeld lag het IQ van blondines dus ietsje hoger dan dat van mensen met een andere haarkleur, maar dat verschil was niet significant. “Ik denk niet dat je met zekerheid kunt zeggen dat blondines slimmer zijn dan anderen,” benadrukt onderzoeker Jay Zagorsky. “Maar je kunt zeker zeggen dat ze niet dommer zijn.”

“Ik denk niet dat je met zekerheid kunt zeggen dat blondines slimmer zijn dan anderen, maar je kunt zeker niet zeggen dat ze dommer zijn”

Stimulans
Verder blijkt dat blonde vrouwen ietsje vaker opdoken in de groep die de intelligentietest het best volbracht en ietsje minder vaak opdoken in de groep die de intelligentietest het slechtst maakte. De onderzoekers benadrukken dat ze op dit moment niets kunnen zeggen over een eventueel genetisch verband tussen haarkleur en intelligentie. Wel denken ze deels te kunnen verklaren waarom blondines als ietsje intelligenter uit de bus komen. Doorgaans groeiden de blonde vrouwen op in huizen met meer leesmateriaal. “Als blondines een lichte voorsprong hebben, dan kan dat wel eens zijn omdat het waarschijnlijker is dat ze tijdens hun jeugd op intellectueel gebied meer gestimuleerd zijn,” stelt Zagorsky.

Stereotype
Volgens Zagorsky is het goed dat er voor eens en altijd wordt afgerekend met het stereotype van het domme blondje. “Onderzoek toont aan dat stereotyperingen vaak van invloed zijn bij het aannemen van nieuw personeel, bij promoties en andere sociale ervaringen. Dit onderzoek voorziet ons van overtuigend bewijs dat blondjes niet op basis van hun intelligentie gediscrimineerd zouden moeten worden.”

Mannen
Het onderzoek van Zagorsky beperkt zich overigens niet alleen tot vrouwen. Er werd ook naar de gegevens van mannen gekeken. Hieruit rollen vergelijkbare resultaten. Het IQ van de blonde mannen was vergelijkbaar met het IQ van mannen met een andere haarkleur, zo is in het blad Economics Bulletin te lezen.

Wat wel opvalt, is dat van alle mannelijke proefpersonen 17,1 procent aangaf van nature blond te zijn, terwijl dat onder vrouwelijke proefpersonen 20,7 procent was. Aangenomen dat haarkleur geen verband houdt met het geslacht en mannen minder geneigd zijn om hun haar te verven, zou je kunnen stellen dat 3,5 procent van de vrouwen aangaf dat ze van nature blond was terwijl dat niet het geval was. Als dat inderdaad zo is, heeft dat invloed op de resultaten, maar volgens Zagorsky blijft de hoofdconclusie ook dan overeind: blondjes zijn – doorgaans – niet dommer dan mensen met een andere haarkleur.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd