Bloedtest spoort downsyndroom op

Wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die aangeeft of ongeboren baby’s het downsyndroom hebben. De bloedtest is redelijk betrouwbaar en vormt een veilig alternatief voor bijvoorbeeld de vruchtwaterpunctie. Deze spoort het downsyndroom ook op, maar brengt risico’s met zich mee: een aantal zwangerschappen eindigt door de punctie in een miskraam.

Baby’s met het downsyndroom hebben een extra versie van chromosoom 21 en dat veroorzaakt de fysieke en verstandelijke problemen. Het DNA van de baby komt via de placenta ook in aanraking met de moeder. Een bloedtest bij de zwangere vrouw kan dan ook uitwijzen of de baby het syndroom van Down heeft.

WIST U DAT…

De laatste experimenten zijn hoopgevend. De onderzoekers verzamelden 53 zwangere vrouwen en concluderen dat de bloedtest de vruchtwaterpunctie in 98 procent van de gevallen overbodig maakt. De test heeft een accuraatheid van zo’n 97 procent.

De wetenschappers verwachten dat de bloedtest in de toekomst nog betrouwbaarder wordt. Toch kan het nog wel even duren voordat de test ook echt gebruikt kan worden. Op dit moment is de test nog te duur om op grote schaal uit te voeren. Bovendien moet deze nog de nodige experimenten doorstaan. Al met al kan het zeker nog tien jaar duren voordat de test een gangbaar alternatief is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd