Bloedtest onthult in hoeverre de longen van roker beschadigd zijn

Wetenschappers van het Weill Cornell Medical College hebben een bloedtest ontwikkeld, die gebruikt kan worden om vroege tekenen van emfyseem te ontdekken.

De bloedtest meet de hoeveelheid endotheliale microdeeltjes in de bloedbaan. Wetenschappers beweren dat rokers meer van dit soort microdeeltjes in hun bloed hebben. De hoeveelheid kan een indicatie geven in hoeverre de longen zijn uitgerekt en in hoeverre de de interne microstructuur van de longen verloren is gegaan.

“Het is makkelijker voor mensen om te stoppen met roken als zij weten dat er zich een ziekte ontwikkelt”, legt onderzoeksleider Ronald Crystal uit. “Deze test is vergelijkbaar met een brandalarm. Als het alarm afgaat, dan betekent dat niet automatisch dat er brand is, maar wel dat mensen op moeten passen.”

Vijftien tot twintig procent van de rokers krijgt emfyseem. Des te langer iemand rookt, des te hoger de kans op emfyseem. Emfyseem is onomkeerbaar en neigert tot verergering, zeker als de patiënt niet stopt met roken.

Onlangs kwamen wetenschappers erachter dat emfyseem het netwerk van haarvaten kan beschadigen. Hierdoor wordt de binnenbekleding van een haarvat beschadigd, waardoor fragmenten – zogenoemde endotheliale microdeeltjes – in de bloedbaan terecht komen.

Het is nog niet bekend wanneer de bloedtest in de apotheek verkrijgbaar is. Dit kan misschien nog wel een aantal jaar duren.

Bronmateriaal

"A Smoking Gun for Emphysema" - Technology Review

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd