Bloedtest kan hartaanval mogelijk voorspellen

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om tot enkele weken van te voren te kunnen voorspellen of iemand een hartaanval krijgt.

De onderzoekers bestudeerden het bloed van vijftig patiënten die met een hartaanval naar het ziekenhuis werden gebracht. De resultaten werden vergeleken met die van een controlegroep, bestaande uit mensen die nog nooit een hartaanval hadden gehad.

CEC
In het bloed van de eerstgenoemde groep troffen de onderzoekers circulerende endotheelcellen (CEC) aan die veel groter waren. Ook waren de cellen misvormd. Endotheelcellen vormen het endotheel: een laagje aan de binnenkant van het hart en de bloedvaten. Circulerende endotheelcellen zijn daarvan losgekomen en worden in het bloed aangetroffen. Gezonde mensen hebben weinig van deze rondzwervende endotheelcellen.

WIST U DAT…

Doorbraak
De onderzoekers denken dat deze afwijkende circulerende endotheelcellen een hartaanval kunnen helpen voorspellen. Dat schrijven ze in het blad Science Translational Medicine. Als dat het geval is, zou een simpele bloedtest kunnen uitwijzen of een hartaanval dreigt. “Dit zou een ideale test zijn om op de eerste hulp uit te voeren om te bepalen of iemand op de drempel van een hartaanval staat of deze de komende weken gaat meemaken,” vertelt onderzoeker Raghava Gollapudi. En dat zou een doorbraak zijn. “Nu kunnen we alleen testen of iemand een hartaanval heeft of heeft gehad.”

Als de onderzoekers inderdaad op het juiste spoor zitten, kan de test al redelijk snel op de markt komen. Mogelijk zelfs al binnen twee jaar.

Bronmateriaal

"Characterization of Circulating Endothelial Cells in Acute Myocardial Infarction" - Sciencemag.org
"Will you have a heart attack? New test can possibly predict" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gabriela Camerotti (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd