Bloed op plaats delict verraadt nu ook de leeftijd van de boef

bloed

Een boef die bloed of tanden achterlaat op een plaats delict, verraadt zo – dankzij nieuw onderzoek – ook zijn leeftijd.

Wetenschappers van de KU Leuven zijn erin geslaagd een test te ontwikkelen die iemands leeftijd kan bepalen aan de hand van zijn of haar bloed of tanden. Dat kan handig zijn wanneer een misdadiger bloed of tanden achterlaat op een plaats delict, maar kan bijvoorbeeld ook helpen wanneer onbekende overledenen geïdentificeerd moeten worden.

Menselijke weefsels en organen veranderen naarmate je ouder wordt. Die verandering wordt gestuurd vanuit het DNA. “Hoe een weefsel of orgaan zich in ons lichaam gedraagt, hangt af van welke genen ‘geactiveerd’ worden,” legt onderzoeker Bram Bekaert uit. “Sommige genen worden pas op latere leeftijd geactiveerd, andere worden dan weer op non-actief gezet naarmate we ouder worden. Het ‘reguleren’ van die genen gebeurt door methylatie – het toevoegen van methylgroepen – op bepaalde plaatsen op ons DNA. Als er zich veel van deze methylgroepen op een bepaalde positie op ons DNA bevinden, wordt het gen gedeactiveerd.”

Door te kijken naar de methylatiegraad op vier plaatsen in het DNA kunnen onderzoekers de leeftijd van de eigenaar van dat DNA vaststellen. Zo is zo’n plek op het DNA wanneer je jong bent bijvoorbeeld voor slechts 10 procent gemethyleerd, terwijl diezelfde plek als je ouder bent voor 60 procent gemethyleerd is. En de schattingen van de leeftijd zijn ook vrij accuraat, zo stellen de onderzoekers. Tot op 3,75 jaar nauwkeurig op basis van bloed en tot op 4,86 jaar nauwkeurig op basis van tanden.

Bronmateriaal

"Bloed en tanden geven leeftijd daders en slachtoffers prijs" - KU Leuven
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd