Blinden kunnen geprinte foto’s zien

  Wetenschappers van de universiteit van Arizona hebben een bijzonder softwareprogramma en een speciale printer ontwikkeld. Het computerprogramma transformeert foto’s in zwarte lijnen. Vervolgens drukt een printer de afbeelding af. De lijnen worden iets verhoogd, waardoor blinden de afbeelding kunnen voelen. Zo leren zij hoe iemand eruit ziet.

  “Deze gezichtsfoto is zeer belangrijk voor blinden”, zegt professor Baoxin Li van de universiteit van Arizona. Li werd geïnspireerd door een blinde onderzoeker die wenste toegang te hebben tot grafische informatie. Dit was een lastige taak, aangezien het team de juiste balans moest vinden tussen te veel en te weinig informatie. Een blind persoon moet een persoon kunnen herkennen, maar niet overweldigd worden met allerlei kleine details.

  De printer zorgt ervoor dat de geproduceerde afbeelding wordt afgedrukt. Het apparaat duwt de zwarte lijnen omhoog, waardoor er reliëf ontstaat. “Op dit moment doet de printer een minuut over het afdrukken van een afbeelding, maar als we de software kunnen optimaliseren, dan kan het allemaal nog sneller”, zegt Li.

  De goedkoopste uitvoering van de printer kost enkele duizenden dollars. Li verwacht dat de prijs in de toekomst naar beneden gaat.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd