Blinde slangen dobberden op aardplaten de wereld rond

Biologen hebben zich jarenlang afgevraagd hoe blinde slangen zich ooit wereldwijd hebben kunnen verspreiden. Een genetische analyse bood uitkomst. De blinde slangen bleken 150 miljoen jaar geleden te zijn ontstaan. Net op tijd om Gondwana uit elkaar te zien vallen.

Op het moment dat de blinde slangen zich ontwikkelden, waren de dagen van supercontinent Gondwana geteld. Het eiland van Madagaskar ontstond, Zuid-Amerika was al van Afrika losgebroken en Australië verwijderde zich nog verder van de rest.

“Blinde slangen zijn niet mooi, worden zelden opgemerkt en worden vaak aangezien voor aardwormen,” legt onderzoeker Blair Hedges uit. “Maar ondanks dat hebben ze een heel interessant evolutionair verhaal.”

“We hebben levende organismen gevonden – deze blinde slangen – die afstammen van een oud continent dat is gesplitst en deze slangen met zich meevoerde.”

Blinde slangen vinden hun weg in de door henzelf gegraven tunnels doordat ze via hun huid chemicaliën opmerken. De slangen komen wereldwijd voor, maar zijn voornamelijk op het zuidelijk halfrond en op de tropische eilanden te vinden. In totaal zijn 260 soorten blinde slangen geïdentificeerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd