Drink jij cola uit de auto van de toekomst?

Gefeliciteerd, jij verdient een pluim. Wij Nederlanders recyclen namelijk 94% van het blik en daarmee lopen we ver voor op de Europese en Nederlandse doelstellingen. Daarvoor hoef je niets te doen.

Op dit moment gebruiken Nederlanders blikverpakkingen voor zo’n 800 producten: van verf tot scheerschuim en van fruit tot dranken. Wanneer je een leeg blik soep of een blikje cola in de afvalbak gooit, dan ben je al goed bezig. Het weggegooide blik wordt later, buiten jouw zicht om, gescheiden van het overige afval. Dit is belangrijk, want blik kan oneindig gerecycled worden.

Twee jaar geleden gebruikten Nederlanders maar liefst 126.000 ton aan metalen verpakkingen. Per huishouden is dat zo’n 16,5 kilo. Voor een groot deel gaat het om verpakkingen van voedsel(conserven), namelijk 65%. De rest wordt gedomineerd door dranken (20%) en verf/overig (15%).

Benieuwd wat er gebeurt nadat blik in de afvalbak belandt? Volg de reis van een blikje in de onderstaande video:

Het blikje met knakworsten wordt uiteindelijk omgesmolten en er wordt weer iets nieuws gecreëerd. Misschien is dat wel een onderdeel van een fiets? Of een stukje van het vliegtuig van de toekomst. Met blik is heel veel mogelijk.

Nederland loopt voorop met de recycling van blik. Door te recyclen wordt er minder CO2 uitgestoten, gaan we zuiniger om met grondstoffen en het leidt tot energiebesparing. Goed bezig allemaal!

Meer weten over het recyclen van blik? Neem een kijkje op de website van Stichting Kringloop Blik.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd