Blauwe vinvis haalt in één keer 457.000 kilocalorieën binnen

De strategie die de blauwe vinvis gebruikt om voedsel te verzamelen, kan wel eens verklaren waarom het dier zo gigantisch is. Uit een studie blijkt dat de blauwe vinvis in één hap 457.000 kilocalorieën verzamelt. Dat zijn 240 keer meer calorieën dan het dier door zijn bek te openen verbrandt. En dat maakt het logge dier tot een efficiënte jager.

De blauwe vinvis opent zijn mond en neemt een enorme hap water. Vervolgens filtert hij dat water op voedsel. Het is een energieverslindende methode, maar het is zeker efficiënt, zo tonen onderzoekers nu aan.

Weerstand
“Wanneer zij (de blauwe vinvissen, red.) een slok water nemen, vullen ze hun monden met een hoeveelheid water die net zo groot is als de massa van hun lichaam,” vertelt onderzoeker Robert Shadwick. Dat kost een hoop energie: het beest opent de bek zodat de kaken in een hoek van tachtig graden komen te staan. Vervolgens moet deze weer dicht en dat terwijl de vinvis veel weerstand ondervindt.

WIST U DAT…

…steeds meer walvissen door de zon verbranden?

Studie
Om erachter te komen hoeveel energie zo’n hapje kost, bestudeerden de onderzoekers 200 duiken. Ze berekenden dat de vinvissen tijdens de duik zo’n 1900 kilocalorieën verbruiken. “Ze doen iets wat veel energie kost, maar ze krijgen er een enorme beloning voor.” De vinvis haalt tijdens een goede duik namelijk maar liefst 1.912.680 kilojoules, oftewel 457.000 kilocalorieën op.

Dat verklaart waarom de blauwe vinvis zo groot kan worden. Kleinere soorten gebruiken namelijk een heel andere strategie: ze jagen op één specifiek dier. Die jacht kost enorm veel energie en de dieren krijgen er relatief weinig voor terug.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd