‘Blauwe’ roos verovert de wereld

Na Japan is de allereerste min of meer blauwe roos deze herfst ook in Canada en de VS verkrijgbaar.

Als u de roos hierboven zo ziet (ja, dat is ‘m echt), zal u misschien zeggen: is dat wel blauw? Nou: eigenlijk niet. Maar het is de kleur die op dit moment het meest bij een echt blauwe roos in de buurt komt. Blauwer kunnen we ‘m op dit moment gewoon niet maken.

Kan niet
Hoe komt zo’n blauwe roos tot stand? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Rozen zijn er namelijk in allerlei kleuren: van geel tot rood en wit en roze, maar het blauwe pigment kunnen ze niet aanmaken. Blauwe rozen bestaan dus niet.

WIST U DAT…

Of toch wel?
Maar in 2009 slaagden ze er in Tokio in om toch iets wat op een blauwe roos lijkt te fabriceren. De roos – met de naam Applause – is genetisch zo aangepast dat deze het stofje delphinidine kan produceren. Dit stofje komt voor in de meeste blauwe bloemen. Het resultaat: een min of meer blauwe roos.

Dat de roos niet echt blauw is, lijkt veel mensen echter niet te hinderen. In Japan worden de bloemen al veelvuldig verkocht en ze gingen er in het begin weg voor prijzen die tien keer hoger lagen dan de prijzen van ‘gewone’ rozen. U zou kunnen zeggen dat een nog lang niet geperfectioneerd wetenschappelijk trucje hier dankzij slimme marketingtechnieken toch een succes is geworden. Of de Amerikanen er ook voor vallen? Dat is nog even afwachten.

Bronmateriaal

"World’s First ‘Blue’ Rose Soon Available in U.S." - Wired.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Suntory.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd