Blauwe hemel verbleekt als we aerosolen in de lucht brengen

Sommige onderzoekers willen meer aerosolen in de lucht brengen om klimaatverandering af te wenden. Maar dat heeft een consequentie: een wittere lucht.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Carnegie Instituut. De wetenschappers doen hun studie en resultaten in het blad Geophysical Research Letters uit de doeken.

Aerosolen
De uitstoot van CO2 zorgt ervoor dat de aarde warmte vasthoudt en langzaam opwarmt. Maar er zijn ook deeltjes die de aarde kunnen koelen. Deze komen bijvoorbeeld vrij na een vulkaanuitbarsting. Ze belanden in de stratosfeer en weerkaatsen het zonlicht. Maar na enige tijd verdwijnen deze deeltjes weer. Sommige onderzoekers pleiten ervoor om zulke reflecterende deeltjes (aerosolen) in de lucht te brengen en aan te vullen indien nodig. Zo zou het zonlicht gedurende langere tijd weerkaatst worden en dat resulteert naar verwachting in een koelere aarde.

WIST U DAT…

Lichtblauw
Onderzoekers Ben Kravitz en Ken Caldeira namen dat plan eens onder de loep. Ze ontdekten dat ongeveer twee procent van het zonlicht door de aerosolen wordt tegengehouden. En dat heeft gevolgen voor de lucht. Deze wordt drie tot vijf keer helderder. De lucht is nog wel blauw van kleur, maar is dan wel veel lichter blauw. “Deze resultaten geven mensen nog iets om over na te denken voor we besluiten om dit door te zetten,” vindt Kravitz. “Hoewel onze studie de potentiele psychologische invloed van deze veranderingen in de ruimte niet aankaart, zijn die ook belangrijk om te overwegen.”

Invloed
Niet alleen het weerkaatsen van zonlicht heeft invloed op de temperatuur op aarde. Er spelen nog meer factoren een rol. Door de aerosolen komt er meer diffuus licht op aarde en planten groeien beter onder dat licht. Hierdoor zullen ze ook meer CO2 uit de lucht kunnen halen. Zonnepanelen hebben met het diffuse licht juist weer meer moeite om veel energie op te wekken.

Al met al kijken de onderzoekers niet heel optimistisch tegen het plan om aerosolen in de lucht te brengen, aan. “Ik hoop dat we nooit op het punt komen waarop mensen het idee hebben dat het nodig is om aerosolen in de lucht te brengen om de opwarming van de aarde af te wenden.”

Bronmateriaal

"Geoengineering: A Whiter Sky" - Carnegiescience.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pat Dalton... (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd