Blauwe bessen rekenen af met vet

Blauwe bessen worden al tot superfruit gerekend, maar nieuw onderzoek toont aan dat mensen er ook nog eens slank van worden!

Blauwe bessen zitten vol met antioxidanten en die zijn goed voor de gezondheid. De stofjes gaan kanker tegen en voorkomen problemen met het hart. Onderzoeker Shiwani Moghe vroeg zich af of de bessen ook slanker maakten en startte een onderzoek.

Experiment
Ze liet de antioxidanten uit de blauwe bessen los op weefsel van muizen in petrischalen. Met resultaat: het weefsel dat aan de antioxidanten was blootgesteld bevatte minder vet dan het weefsel waar geen bessen bij in de buurt waren gekomen.

Verschillen
De onderzoeker stelde niet alle petrischalen aan dezelfde hoeveelheid antioxidanten bloot. Sommige weefsels kregen meer dan anderen. Het weefsel dat de minste antioxidanten kreeg, bevatte 27 procent minder lipiden (vetachtige stoffen). In het petrischaaltje met de meeste antioxidanten liep het verschil zelfs op tot 73 procent.

Hoewel dat voldoende reden lijkt om naar de supermarkt te sprinten en de bessen in huis te halen, benadrukken de wetenschappers dat nader onderzoek noodzakelijk is. “We moeten deze dosis nog testen bij mensen, zodat we zeker weten dat er geen nadelige effecten zijn en om te weten te komen of de dosis net zo effectief is,” merkt Moghe op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd