Bizar: sinds corona gaan we bijna een uur korter per dag naar buiten

Je zou denken dat alles zo langzamerhand weer bij het oude is na de coronapandemie, maar dat is niet zo. Sommige dingen lijken blijvend veranderd. Zo gaan we veel minder de deur uit sinds we verplicht binnen zaten vanwege het virus.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat we gemiddeld ongeveer 53 minuten per dag minder buitenshuis doorbrengen. Met andere woorden: we zijn echte huismussen geworden. Die trend is al ingezet sinds 2003, maar versnelde flink door de coronapandemie, blijkt uit een enquête onder 34.000 Amerikanen.

Inrichting van steden
Dat we zoveel minder tijd buitenshuis doorbrengen heeft grote effecten op bijvoorbeeld de inrichting van steden en het openbaar vervoer. Zo kunnen kantoren en winkels beter een woonbestemming krijgen nu meer mensen thuiswerken en onlinewinkelen. “In een wereld waarin steden niet meer kunnen rekenen op vaste kantoormedewerkers en moeite moeten doen om bewoners, werknemers en klanten aan te trekken, zouden lokale bestuurders meer kunnen investeren in hun resterende sterke punten”, zegt hoofdonderzoeker Eric Morris, professor stads- en regioplanning aan de Clemson University. “Denk hierbij aan recreatiemogelijkheden, entertainment, cultuur en kunst. Steden zouden zich wellicht kunnen ontwikkelen tot consumptiecentra in plaats van productiecentra.”

Ook op het gebied van transport moeten er dingen veranderen. Hoewel de treinen weer vol zitten en de files als vanouds lang zijn, zou er toch minder geïnvesteerd hoeven worden om de pieken op te vangen. Zeker omdat de verschuiving naar meer thuis zijn waarschijnlijk blijvend is en we alleen maar meer tijd binnenshuis gaan doorbrengen, voorspellen de onderzoekers. Zaken als veiligheid voor voetgangers en fietsers worden daarom belangrijker, net als de bereikbaarheid van het platteland.

Steeds meer online
Dat we meer thuis zijn is natuurlijk fijn voor het milieu: we reizen minder dus verbruiken we minder fossiele brandstoffen en nu onze huizen steeds vaker gasloos zijn en zonnepanelen op het dak hebben, is ook het energieverbruik minder vervuilend. Aan de andere kant moeten we uitkijken dat mensen niet sociaal geïsoleerd raken, ook omdat veel meer mensen alleen wonen.

Dat we massaal meer binnenblijven, komt vooral doordat we steeds meer online kunnen doen en steeds beter met de nieuwe technologie weten om te gaan, denken de onderzoekers, die benadrukken dat het niet alleen om thuiswerken gaat. Ze keken zowel naar werk- als vrijetijdsbesteding. Daarvoor gebruikten ze gegevens uit de American Time Use Survey (ATUS), een jaarlijkse enquête over hoe Amerikanen hun tijd besteden, die al sinds 2003 loopt. Ze keken naar de jaren 2019, 2021, 2022 en 2023, voor, tijdens en na de pandemie dus. Het jaar 2020 werd uitgesloten omdat dit niet volledig werd beïnvloed door de pandemie en omdat de gegevensverzameling werd stopgezet op het hoogtepunt van de uitbraak.

Meer slapen, minder winkelen
De tijdsbesteding was verdeeld in zestien activiteiten binnenshuis, zoals slapen, sporten, werken en schermgebruik, en twaalf activiteiten buitenshuis waaronder het bezoeken van kunst- en sportevenementen, winkelen, werk en religieuze bijeenkomsten. Ook is gekeken naar reizen per auto, te voet en met het openbaar vervoer. Acht van de twaalf activiteiten buitenshuis namen af en elf van de zestien activiteiten binnenshuis namen toe.

De gemiddelde tijd voor activiteiten buitenshuis daalde van 334 minuten per dag in 2019 tot 271 minuten in 2021 – ruwweg van 5,5 uur per dag naar 4,5 uur. Thuiswerken verklaart een deel van deze trend, maar ook andere activiteiten buiten de deur namen flink af. Reizen deden de deelnemers gemiddeld 13 minuten korter per dag. Ook hiervoor geldt dat dit niet enkel komt doordat ze minder forenzen. Mensen sporten bijvoorbeeld ook vaker thuis met behulp van hun smartwatch, fitnessapparaten of onlinevideo’s. En ze winkelen vaker online, inclusief de dagelijkse boodschappen. Ook opvallend: Amerikanen zijn langer gaan slapen, eveneens tijd die je natuurlijk binnenshuis doorbrengt.

Jarenlange trend
Na de pandemie herstelde de tijd die we buitenshuis doorbrachten met slechts elf minuten per dag. Dat betekent dat de deelnemers in 2023 nog altijd 53 minuten minder buitenshuis waren dan in 2019. En er zit ook geen stijgende lijn meer in: de tijd buitenshuis was in 2022 vrijwel hetzelfde als in 2023.

Al zeker zestien jaar zien we dat mensen zich meer in huis terugtrekken. De activiteiten buitenshuis namen tussen 2003 en 2019 dagelijks met ongeveer 1,8 minuten af. Reizen daalde in dezelfde periode met ongeveer 30 seconden per dag. Maar sinds de pandemie is deze trend in een stroomversnelling gekomen.

Bronmateriaal

"Going Nowhere Faster: Did the Covid-19 Pandemic Accelerate the Trend Toward Staying Home?" - Journal of the American Planning Association
Afbeelding bovenaan dit artikel: Andrea Piacquadio / Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd