Binnenkort winterslaap voor mensen?

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om gistorganismen en wormen te bevriezen en na ontdooiing te reanimeren. In de toekomst zou deze techniek de kans moeten vergroten om zwaargewonde patiënten te redden en te opereren. Of om een winterslaap te houden.

Mark Roth, die meehielp aan het onderzoek vanuit een laboratorium in Seattle, zegt: “Mensen in een winterslaap brengen om een intergalactische reis te ondernemen zit er voorlopig nog niet in, maar misschien is dit in de toekomst wel mogelijk.”

Het onderzoeksteam is gefascineerd door enkele gevallen waarbij mensen op onverklaarbare wijze opnieuw tot leven kwamen, nadat ze waren doodgevroren. “In de literatuur van de wetenschap zijn veel dergelijke gevallen bekend,” zegt Roth. “Deze mensen hadden geen hartslag meer en waren klinisch dood, maar toch konden ze worden gereanimeerd.”

Het team ontdekte onder andere dat als de zuurstoftoevoer van de organismen sterk verminderd wordt voordat de temperatuur begint te dalen, ze in een soort van winterslaap terechtkomen. Wanneer ze ontdooien, kunnen ze weer tot leven worden gewekt.

Bekijk hieronder het filmpje van de gistorganismen en wormen:

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd