Binnenkort is iedereen een Spiderman (of woman)

Wetenschappers van de universiteit van Cornell beweren dat binnenkort iedereen tegen muren kan klimmen. Zij hebben een apparaatje ontwikkelt dat precies in de palm van de hand past. Het apparaat gebruikt de oppervlaktespanning van water om adhesie te creëren. De techniek is te implementeren in schoenen en handschoenen.

Het apparaat bestaat uit een vlakke plaat met microscopisch kleine gaten. De onderste plaat herbergt een vloeibaar reservoir. In het midden zit een laag met poriën. Een elektrisch veld – aangedreven door een batterij – pompt water door het apparaat, waardoor druppels door de bovenste laag worden gedrukt. Door de oppervlaktespanning van de druppels houdt de plaat een ander oppervlak vast, net zoals twee natte glasplaten aan elkaar blijven plakken.

Om adhesie uit te schakelen wordt het elektrische veld omgedraaid. Water wordt terug door de gaten geduwd, waardoor de kleine ‘bruggen’ tussen het apparaat en het andere oppervlak verdwijnen. Hopelijk gebeurt dit niet spontaan op grote hoogte.

“In het alledaags leven zijn deze krachten relatief zwak”, vertelt professor Paul Steen. “Maar als u er een heleboel maakt en u kan ze controleren, dan ontstaan er sterke adhesiekrachten.”

Het eerste prototype bestaat uit duizend kleine gaten en kan dertig gram dragen. Oftewel, voorlopig blijft het apparaatje alleen leuk voor kleine superhelden. Toch denken wetenschappers dat het mogelijk is om het apparaat te verbeteren. Binnenkort denken ze met een prototype te komen die meer dan zeven kilo kan dragen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd