Binnenkort een nationaal park op de maan?

  apollo-11

  Een nieuw wetsvoorstel in het Amerikaanse Congress pleit voor het oprichten van het Apollo Lunar Landing Sites National Historical Park. Dit voorstel beschermt de raketten, voertuigen en andere voorwerpen die door Apollo-astronauten zijn achtergelaten. De Democraten hopen dat de Apollo-landingsplaatsen ook een plekje krijgen op de Werelderfgoedlijst.

  Het wetsvoorstel – genaamd de ‘Apollo Lunar Landing Legacy Act‘ – noemt de verschillende artefacten die op de maan zijn achtergelaten. Het voorstel beschermt deze voorwerpen en stelt dat deze niet beschadigd mogen worden tijdens toekomstige maanlandingen.

  Congresslid Donna Edwards heeft het wetsvoorstel ingediend. Zij is een groot voorstander van ruimtevaart. Ze hoopt dat het wetsvoorstel wordt aangenomen om Apollo-voorwerpen te beschermen tegen ruimtetoeristen. “Steeds meer bedrijven en landen ontwikkelen de technologie om een ruimtesonde te landen op het oppervlak van de maan”, zegt Edwards. “Dit vormt een bedreiging voor de historische landingsplaatsen van de Apollo-astronauten.”

  Weinig veranderingen
  De oprichting van het Apollo Lunar Landing Sites National Historical Park zal niet veel veranderingen brengen. Zo is er geen geld mee gemoeid, worden de Apollo-landingsplaatsen niet hermetisch afgesloten en heeft het geen invloed op toekomstige maanmissies. De enige belangrijke regel is dat de Apollo-voorwerpen niet beschadigd of verwijderd mogen worden door ruimtetoeristen.

  Heilige plek
  “Ik weet dat het vergezocht klinkt om een nationaal park op de maan te stichten, maar ik denk dat het niet zo is”, vindt Eddie Bernice Johnsson, lid van het Huis van Afgevaardigden. “Het gaat hier om het beschermen en bewaren van onvervangbare voorwerpen en een ‘heilige’ plek.”

  Kleine kans
  Het is maar de vraag of het wetsvoorstel aangenomen wordt. Op dit moment is de kans dat dit gebeurt slechts zeven procent. Toch is deze kans hoger dan gemiddeld. Normaal gesproken wordt 3% van alle Amerikaanse wetsvoorstellen aangenomen.

  Bronmateriaal

  "Apollo Lunar Landing Legacy Act" - Democrats (let op: pdf)

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd