‘Binnenkern van de aarde ontstond 1 tot 1,5 miljard jaar geleden’

  veld

  Nieuw onderzoek suggereert dat de binnenkern hooguit 1,5 miljard jaar oud is en dat het aardmagnetisch veld nog zeker 1 miljard jaar meegaat.

  Al jarenlang debatteren onderzoekers over de leeftijd van de binnenkern: een ‘bal’ van vast ijzer die ietsje groter is dan Pluto en omringd wordt door een vloeibare buitenkern. Onderzoekers zijn het er wel over eens dat de binnenkern pas vrij recent ontstond: schattingen lopen uiteen van 0,5 tot 2 miljard jaar geleden.

  Gesteenten
  Een nieuw onderzoek lijkt nu meer duidelijkheid te scheppen. Onderzoekers analyseerden oude gesteenten. In die gesteenten zitten magnetische deeltjes die ons meer kunnen vertellen over het magnetisch veld van de aarde. Op basis daarvan kunnen de onderzoekers concluderen dat het magnetisch veld van de aarde tussen één en anderhalf miljard jaar geleden krachtiger werd. Omdat de vaste binnenkern één van de drijvende krachten achter ons sterke magnetische veld is, nemen de onderzoekers aan dat de binnenkern rond die tijd ontstond.

  Mars
  Op basis van hun onderzoek kunnen de wetenschappers ook meer zeggen over de ‘houdbaarheidsdatum’ van het aardmagnetisch veld. “Het theoretische model dat het best overeenkomt met onze gegevens wijst erop dat de kern veel trager dan op elk willekeurig punt in de afgelopen 4,5 miljard jaar warmte verliest en dat die energiestroom het magnetisch veld van de aarde nog één miljard jaar of langer gaande moet kunnen houden,” vertelt onderzoeker Andy Biggin. Daarmee doet onze planeet het aanzienlijk beter dan bijvoorbeeld Mars. “Mars had in het begin van zijn historie een krachtig magnetisch veld dat na een half miljard jaar lijkt te zijn verdwenen.”

  Het dateren van de binnenkern is belangrijk, omdat we zo ook meer te weten komen over het aardmagnetisch veld. En het aardmagnetisch veld is weer van groot belang, omdat het dienst doet als een schild tegen de schadelijke straling van de zon.

  Bronmateriaal

  "Study indicates Earth’s inner core was formed up to 1.5bn years ago" - Liv.ac.uk
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Kay Lancaster.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd