Bijzondere piramide was thuis voor de doden en levenden

Archeologen hebben in Peru een piramide van de Moche gevonden. Het is een bijzondere ontdekking, want de piramide wijkt in vrijwel alle opzichten af van soortgelijke bouwsels. Zo wijst alles erop dat op deze 1400 jaar oude piramide niet alleen mensen werden gedood en geofferd; op de platte top van de piramiden leefden ook rijke gezinnen.

“Vaak werden deze piramides gebouwd als mortuaria en niets anders,” vertelt onderzoeker Edward Swenson. “In de meeste gevallen is een piramide geen huis. Het is geen plaats waar mensen hun eten kookten.”

Een mensenoffer dat archeologen op de piramide vonden. Foto: Professor Edward Swenson
Voedsel
Maar deze piramide is daarop een uitzondering. De onderzoekers vonden er de restanten van watervaten, bier, en botten van vissen en duiven. Op basis van de hoeveelheden vermoeden de onderzoekers dat op deze piramide tientallen mensen leefden.

Offers
Op zichzelf is dat niet verwonderlijk: het is een prachtige plaats om het gebied te overzien. Maar de archeologen vonden op de piramide ook bewijzen van mensenoffers. Vijf vrouwenlichamen werden er gevonden. Allemaal vertoonden ze de tekenen van rituele verbranding en één vrouw had een touw rond haar nek. Het is verwonderlijk dat mensen op zo’n heilige en tegelijkertijd schimmige plaats woonden.

Smeden
De archeologen hebben wel een idee wie er boven op de piramides woonden: elitaire kopersmeden. Onder aan de piramide bevinden zich grote gaten waarin vuur werd gemaakt om koperen gereedschappen en versieringen te maken. Ook vonden de archeologen er messen, spatels en andere koperen voorwerpen. Ondanks al dat bewijs blijft het een vreemde gedachte. Om koper te smelten, is een temperatuur van 1.084 graden Celsius nodig. De vlammen die daarbij komen kijken, moeten de piramide omgeven hebben met een vieze, rokerige mist. “Het is heel fascinerend dat dit zo dicht bij het hoofdkwartier van de elite werd uitgevoerd.” Tegelijkertijd is het mogelijk dat het werk van de smeden nauw verbonden was met de religie en cultuur van de Moche en dat maakt het een belangrijk ambacht.

Tekening
Ook de muren van de piramide zijn anders dan anders. De afbeeldingen die erin zijn gekerfd, betreffen vaak bekende figuren uit de Moche-cultuur. Maar ze zijn heel informeel, haast graffiti-achtig weergegeven (zie hieronder). Waarom? Dat is onduidelijk.

De Moche regeerden tussen 100 en 800 over de droge noordkust van Peru. Het rijk bestond uit kleine agrarische provincies met elk een eigen bestuur. Deze provincies deelden dezelfde religie en kennis van zaken als het gaat om irrigatiesystemen, keramiek en de bewerking van metalen.

De opvallende tekeningen op de muren van de piramide. Foto: Professor Edward Swenson

De woningen die op de piramide zijn ontdekt. Foto: Professor Edward Swenson

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd