Bijzondere ontdekking in Oostenrijkse mijn: een meer dan 2000 jaar oude kinderschoen

En de schoen is zo goed bewaard gebleven dat archeologen zelfs vast kunnen stellen hoe deze in de IJzertijd met veters dichtgemaakt werd.

Al jaren voeren archeologen onderzoek uit in de zoutmijn nabij het Oostenrijkse plaatse Dürrnberg. In de mijnen – waar zelfs in de IJzertijd al zout boven werd gehaald – zijn al heel wat interessante ontdekkingen gedaan. Maar de meest recente ontdekking is wel heel speciaal: archeologen hebben in de mijn een meer dan 2000 jaar oude kinderschoen gevonden.

Uitstekende staat
De schoen is gemaakt van leer en ongeveer net zo groot als een moderne kinderschoen in maat 30. “De gevonden schoen is nog in uitstekende staat,” vertelt onderzoeker Thomas Stoellner.

Zout
Dat is natuurlijk te danken aan het conserverende effect van het zout in deze mijnen; dat zorgt ervoor dat organische materialen – zoals leer – de tand des tijds weten te doorstaan. “Normaal gesproken vergaan organische materialen door de tijd heen,” aldus Stoellner. Het maakt de ontdekking van deze schoen – maar ook van eerder teruggevonden organische materialen – extra waardevol. “Vondsten zoals deze kinderschoen, maar ook teruggevonden textielresten of uitwerpselen zoals die in de mijn zijn aangetroffen, geven ons een extreem zeldzaam inkijkje in het leven van de mijnwerkers uit de IJzertijd.”

Kinderen in de mijn
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers in de Oostenrijkse mijn op een schoen stuiten; eerder zijn al verschillende leren schoenen in de mijn teruggevonden. Toch is deze vondst bijzonder, omdat het een kinderschoen betreft en daarmee ook de aanwezigheid van kinderen in de mijn bewezen is. Wat de vondst daarnaast heel bijzonder maakt, is natuurlijk het feit dat de schoen zo uitstekend bewaard is gebleven. De restanten van de veters – gemaakt van linnen of vlas – zijn nog zichtbaar en stellen onderzoekers zelfs in staat om conclusies te trekken over hoe de schoen geveterd was.

Andere vondsten
Naast de schoen hebben archeologen – in de nabijheid daarvan – nog meer organische materialen teruggevonden. Waaronder een stuk van wat ooit een houten schep lijkt te zijn geweest. Ook stuitten ze op een eveneens van veters voorzien stuk bont dat mogelijk onderdeel was van een muts.

De archeologen hebben goede hoop dat in de mijnen nog meer interessante vondsten op ontdekking wachten. De komende jaren zal het archeologische onderzoek dan ook worden voortgezet. Doel is om enerzijds meer inzicht te krijgen in het leven en werken van de mijnwerkers uit de IJzertijd en anderzijds ook een accuratere inschatting te maken van de omvang van de zoutmijn.

Bronmateriaal

"Pressemitteilung: Montanarchäologische Grabungen fördern über 2000 Jahre alten Kinderschuh zutage" - Deutsches Bergbau-Museum Bochum
Afbeelding bovenaan dit artikel: Deutsches Bergbau-Museum Bochum

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd