Bijzondere bril onthult emoties en gezondheid van anderen

Als u iemand eens goed wilt bekijken, zet u normaal gesproken uw zonnebril af. Maar de O2Amps moet u ophouden: de bril verschaft u namelijk informatie over de emoties en gezondheid van de ander.

De bril is gebaseerd op een onderzoek dat enige tijd geleden al uitkwam. Dit onderzoek – Bare skin, blood and the evolution of primate colour vision – verklaarde waarom primaten (daar vallen wij ook onder) in staat zijn om kleuren te zien. We zouden deze vaardigheid ontwikkeld hebben, om de fluctuatie in het zuurstofniveau in de hemoglobine (direct onder de huid) op te merken.

Blozen
Dat klinkt heel ingewikkeld. Maar we hebben allemaal het zuurstofniveau in de hemoglobine wel eens zien veranderen. Bijvoorbeeld wanneer een ander zich heel erg schaamde en rood kleurde. Dat is zo’n moment. Maar, zo stelden de onderzoekers, er zijn nog veel subtielere veranderingen. Die nemen we onbewust wellicht waar of misschien ontsnappen ze wel eens aan onze aandacht. En dat terwijl deze signalen toch veel kunnen vertellen over de emoties die een ander op dat moment ervaart. Maar ook: hoe gezond de ander precies is. En daar doet O2Amps wat aan. De bril maakt ook die subtiele veranderingen in het zuurstofniveau zichtbaar.

O2Amps. Foto: Changizi.

Mogelijkheden
De ontwikkelaars van de bril – wetenschappers Mark Changizi en Timothy P. Barber – zien veel mogelijkheden voor O2Amps. Er zijn namelijk nogal wat professies waarin het nuttig kan zijn om te weten welke emoties door een ander heen gaan. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging of poker. Maar ook artsen kunnen er hun voordeel mee doen. Sterker nog: volgens Changizi en Barber gaat hun bril daar het grootste verschil maken. De bril kan bijvoorbeeld helpen om aders te vinden, deze lijken voor mensen met de bril op de neus namelijk te gloeien.

Testen
De eerste brillen zijn inmiddels geproduceerd en worden nu verspreid onder artsen. Zij gaan de bril de komende tijd testen. “Onze brillen vervangen dure en moeilijk te besturen machine en stellen je in staat om meer te zien van de patiënt en de wereld om je heen,” zo is op de website van O2Amp te lezen. Een pakkende slogan heeft de bril ook al. “De eerste bril ontworpen om mensen te zien.”

De ontwikkelaars zijn nog in afwachting van een aantal patenten, maar hebben nu al hoge verwachtingen van hun bril. En het moet worden toegegeven: de bril kan in tal van situaties handig zijn. Maar in hoeverre is het wenselijk dat iedereen straks zo’n bril draagt? De wereld zou er misschien wel wat eerlijker van worden. Maar hoe zit het met de privacy?

Bronmateriaal

"The first eyewear designed for seeing…people" - Changizi.wordpress.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yarden Sachs (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd