Bijzonder huisje van de bij ontdekt

De bijensoort osmia avosetta bestaat uit echte architecten. Wetenschappers hebben onlangs voor het eerst hun bouwwerken gevonden en mogen bestuderen. En tot hun grote verbazing zijn de bouwsels niet alleen mooi en stevig, maar ook nog eens goed geïsoleerd.

De nesten van de osmia avosetta bestaan uit bladeren van bloemen en modder. Hierdoor ontstaat een kleurrijk ‘huis’. In dit huis wonen de larven die dankzij de vindingrijkheid van hun ouders elke dag vers voedsel hebben; de geïsoleerde wanden tellen drie lagen – blad-modder-blad – en houden het binnenin vochtig, waardoor het eten niet uitdroogt. Het nest zelf wordt naarmate de tijd verstrijkt keihard en beschermt zijn bewoners dan ook uitstekend.

Ontdekt
Wetenschappers kenden de bijensoort al wel, maar over het gedrag van de diertjes was heel weinig bekend. De nesten zitten namelijk goed verstopt onder de grond en de bijen zijn slechts twee maanden per jaar actief. Puur toevallig stuitten twee verschillende onderzoekteams in twee verschillende landen op de nesten van de bij. De teams besloten hun krachten te bundelen en publiceerden hun ontdekking onlangs in het blad American Museum Novitates.

A-sociaal
Wanneer mensen aan bijen denken, denken ze vaak aan grote groepen en honing. Maar in werkelijkheid zijn er maar weinig bijen die in groepen honing produceren. Zo is de osmia avosetta geen sociale bij en bouwt het vrouwtje helemaal in haar eentje enkele nesten voor haar eieren.

Volgens de onderzoekers is het heel belangrijk dat het gedrag van bijen in kaart wordt gebracht. Bijen zijn de belangrijkste bestuivers en hebben daarmee eigenlijk alle touwtjes wat betreft de huidige ecosystemen in handen.

Foto: J.G. Rozen / Discovery News

Foto: J.G. Rozen / Discovery News

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd