Bijzonder Canadees scheepswrak gevonden

Archeologen hebben het schip wiens Canadese bemanning ooit de Noordwestelijke Doorvaart ontdekte, gevonden. Het schip verdween 155 jaar geleden op de noordpool. De historische vondst kan Canada wel eens helpen om de soevereiniteit over de noordpool te claimen.

Archeologen ontdekten het schip HMS Investigator in ondiep water. “Het staat recht overeind in slib,” vertelt expert Ifan Thomas. “De drie masten zijn waarschijnlijk door het ijs verwijderd. Het schip is dankzij het koude water redelijk intact gebleven.”

Soevereiniteit
De Canadese minister van Milieu, Jim Prentice, bezocht het kamp van de archeologen afgelopen dinsdag. Volgens hem toont de vondst aan dat de soevereiniteit over dit gebied maar aan één land toebehoort: Canada. Het waren tenslotte Canadezen die deze doorvaart en de daarachter liggende gebieden ontdekten.

De Noordwestelijke Doorvaart

Belangrijk
Ook de onderzoekers zijn in hun nopjes met de vondst. “In antropologische termen is dit het belangrijkste scheepswrak uit de geschiedenis,” meent Ryan Harris. “Het was het eerste contact met de Copper Inuit (een groep Eskimo’s in het noordelijke deel van Canada, red.). Het is een beetje alsof we Columbus’ schip hebben ontdekt.”

Klimaatverandering
Dat het 36 meter lange schip nu eindelijk ontdekt is, hebben de Canadezen mede te danken aan de klimaatverandering. De vindplaats – Mercy Bay – is pas sinds 2007 ijsvrij.

McClure
De kapitein van de Investigator, Robert McClure deed er alles aan om de doorvaart te vinden. Hij kwam een heel eind, totdat de Investigator vast kwam te zitten in het ijs. Twee winters zat de bemanning hier vast. Daarna verdeelde McClure zijn bemanning in drie groepen. Twee daarvan kregen de opdracht om lopend op zoek te gaan naar hulp. Een levensgevaarlijke onderneming. De andere groep moest aan boord blijven en hopen dat het schip vrijkwam.

Credits
Enkele weken daarna verscheen er een Brits schip aan de horizon. De bemanning verliet het schip, kwam nogmaals vast te zitten, maar belandde uiteindelijk toch in Engeland. De kapitein en zijn bemanning liepen – toen ze hun schip verlieten – een deel van de gezochte Noordwestelijke Doorvaart en kregen daarom alle credits. De Britse overheid gaf McClure 10.000 Britse ponden voor de ontdekking.

De onderzoekers zijn nog niet klaar; ze zetten hun studie voort. Ze willen verder zoeken naar voorwerpen en eventuele slachtoffers van de koude winter die de Investigator hier doorbracht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd