Bijna 5000 rotstekeningen ontdekt in Mexico

rotstekeningen

Archeologen hebben in Mexico maar liefst 4926 rotstekeningen ontdekt. De tekeningen zijn gemaakt door jagers en verzamelaars en bevinden zich in grotten in de berg Sierra de San Carlos.

De tekeningen zijn gemaakt door drie verschillende groepen jagers en verzamelaars. De vondst is heel belangrijk: eerder dachten archeologen namelijk dat zich in de bergketen geen pre-Columbiaanse volkeren hadden opgehouden. De overweldigende hoeveelheid tekeningen schetst letterlijk een heel ander beeld. Ook voor de Spanjaarden hier arriveerden, was de bergketen bewoond.

Foto: INAH.
Foto: INAH.

De rotstekeningen laten verschillende aspecten van het leven van de bewoners zien. Zo hebben sommige afbeeldingen betrekking op de jacht en visserij, terwijl anderen weer dieren vertonen en weer anderen religieus van aard zijn. De tekeningen zijn er in verschillende kleuren: rood, geel, wit en zwart. De onderzoekers vermoeden dat de jagers en verzamelaars hun verf zelf maakten uit organische verfstoffen en mineralen. Nader onderzoek moet de exacte samenstelling van de verf uitwijzen.

Het is de onderzoekers nog niet gelukt om de kunst te dateren. Wellicht dat dat in de toekomst nog gaat lukken als de onderzoekers de pigmenten in de verf gaan bestuderen.

Foto: INAH.
Foto: INAH.

Bronmateriaal

"Identifican 5 mil pinturas rupestres en Tamaulipas" - INAH.gob.mx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door INAH.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd