Bijna 25.000 soorten dreigen uit te sterven

Maar liefst 24.216 soorten planten en dieren dreigen uit te sterven. 801 soorten hebben dat lot al moeten ondergaan.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De onderzoekers bestudeerden 61.914 soorten wereldwijd. 801 van die soorten bleken inmiddels uitgestorven te zijn en 64 soorten zijn niet meer in het wild terug te vinden.

Zorgwekkend
In 2010 voerde het IUCN een soortgelijk onderzoek uit. Toen waren de cijfers al zorgwekkend met 22.634 bedreigde soorten, 791 uitgestorven soorten en 63 soorten die niet meer in het wild terug te vinden zijn. Maar blijkbaar gaat de situatie nog steeds achteruit.

WIST U DAT?

…meer dan 1200 vogelsoorten met uitsterven worden bedreigd?

Zoogdieren
Maar liefst een kwart van de zoogdieren dreigt uit te sterven. In de meeste gevallen komt dat doordat mensen de dieren in de weg zitten. De jacht, vervuiling, het veranderende klimaat en handel maken het zoogdieren, vissen, planten, amfibieën en reptielen moeilijk.

Planten
Het verdwijnen van dieren is natuurlijk zonde. Maar ook het verlies van planten is een groot probleem. Veel planten zijn van groot belang voor de geneeskunde, omdat er medicijnen uit worden gemaakt. Het verdwijnen ervan maakt ook het maken van die medicijnen lastiger. Bovendien zijn er ongetwijfeld veel plantensoorten die een geneeskundige werking hebben die ons nog onbekend is. Mogelijk verdwijnen veel soorten al voordat we de implicaties die deze voor de geneeskunde kunnen hebben, ontdekken.

Maar er is hoop, zo benadrukt het IUCN. De lijst wordt namelijk niet voor niets elk jaar uitgebracht. De organisatie hoopt dat mensen, bedrijven, overheden en organisaties hun verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen. Er zijn talloze gevallen bekend waarin dat ingrijpen het verschil heeft gemaakt. Een mooi voorbeeld is de zuidelijke witte neushoorn. Hier waren er aan het eind van de negentiende eeuw nog maar honderd van. De mens ging het dier daarop beschermen en inmiddels zijn de neushoorns met 20.000. Andere soorten hadden dat geluk niet. Zo moet IUCN dit jaar onder meer de zwarte neushoorn (zie hierboven) als uitgestorven bestempelen.

Bronmateriaal

Persbericht IUCN
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John and Karen Hollingsworth, US Fish and Wildlife Service (via Wikimedia.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd