Bijgeloof werkt echt

Een klavertje vier vinden voor geluk. Niet onder de ladder doorlopen. Zwarte poezen mijden. En geluksondergoed dragen. Bijgeloof is er in alle varianten. Eén ding hebben ze gemeen; het slaat nergens op. En toch helpt het wel, zo concluderen wetenschappers.

De onderzoekers ontwikkelden vier experimenten om te achterhalen of bijgeloof prestaties kan beïnvloeden. In de experimenten mochten de proefpersonen hun eigen geluksbrengers meebrengen. Of de wetenschappers vertelden ze kort voor ze hun prestatie moesten leveren dat ze voor hen zouden duimen. Een tweede groep proefpersonen had geen enkele vorm van bijgeloof en ging zo de experimenten in.

Na afloop bleek dat alle proefpersonen die zich door één of ander bijgeloof ondersteund wisten, beter gepresteerd hadden dan hun ‘ongelovige’ tegenhangers. De mensen met bijgeloof presteerden bovendien sneller tijdens de experimenten waarbij handigheid, geheugen, het oplossen van anagrammen en het spelen van golf centraal stond.

Het is voor het eerst dat kan worden vastgesteld dat bijgeloof prestaties beïnvloedt. Een goede reden om op deze zonovergoten woensdag toch nog even op zoek te gaan naar dat ene klavertje vier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd