Bijen leren de kortste route te nemen tussen bloemen

Bijen kunnen complexe wiskundige problemen oplossen, waar computers dagen mee bezig zijn. Dit concluderen wetenschappers van de universiteit van Londen. Zij ontdekten dat de insecten de kortste route tussen bloemen leren door willekeurig een pad te kiezen. Hierdoor kost het op den duur minder tijd en minder energie om stuifmeel te verzamelen.

Een reizende handelaar, die aan de voordeur verkoopt, moet altijd de kortste route kennen naar klanten. Stel, een verkoper wil op een dag naar acht bedrijven, dan is het handig om de kortste route te weten. Welke locatie is het eerst aan de beurt, en welke het laatst? Des te meer klanten, des te complexer het is voor een computer om de dagindeling te plannen.

Bijen doen hetzelfde, maar dan met hersenen ter grootte van een graszaadje. “Bijen bezoeken meerdere locaties op één dag en kiezen dan de kortste route, omdat het veel energie kost om te vliegen”, legt Dr. Nigel Raine uit.

WIST U DAT…

…honingbijen hun nieuwe huis democratisch kiezen?

De wetenschappers creërden kunstmatige bloemen en onderzochten het gedrag van bijen. Na het verkennen van een locatie leren bijen al snel de kortste routes om tijd en energie te besparen.

Dit onderzoek is ook nuttig voor mensen. Mensen maken de hele dag door gebruik van netwerken, zoals het wegennetwerk, internet en klanten op het werk. Des te efficiënter deze netwerken werken, des te meer tijd en energie wordt er bespaard.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd