Biertje per dag verhoogt kans op kanker

Alcoholmisbruik verhoogt de kans op kanker. Maar ook matig gebruik is gevaarlijk, zo blijkt. Zelfs één biertje per dag kan al een verhoogd risico op kanker met zich meebrengen.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 363.988 Europeanen (onder meer Nederlanders, Spanjaarden, Fransen en Grieken). Eén op de tien gevallen van kanker onder mannen blijkt veroorzaakt te worden door alcoholgebruik. Onder vrouwen is dat één op de 33. Als het om kankervarianten gaat die geassocieerd worden met alcoholgebruik zijn die cijfers nog hoger: achttien procent van deze gevallen wordt bij mannen veroorzaakt door drank. Voor vrouwen is dat vier procent.

DNA
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat alcohol de kans op lever-, maag-, borst- en slokdarmkanker vergroot. Wanneer de alcohol in het lichaam wordt afgebroken, komt een chemisch stofje vrij dat het DNA aantast en zo kanker promoot.

WIST U DAT…

Drankje
Het nieuwste onderzoek toont aan dat mannen die meer dan twee alcoholische drankjes per dag drinken al een verhoogd risico lopen op kanker. Voor vrouwen gaat het om meer dan één drankje per dag. En als de onderzoekers het over een drankje hebben, dan bedoelen ze ongeveer 12 gram alcohol, oftewel: een glas wijn of een halve pint bier.

Volgens de onderzoekers is de trend maar op één manier te stoppen: minder drinken. Bij voorkeur zo af en toe (want alcohol heeft ook goede effecten), maar niet regelmatig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd