En dat biedt nieuwe mogelijkheden voor het meten van het alcoholpromillage.
In Nederland is de alcohol blaastest een bekend fenomeen. Bestuurders worden door middel van een ademtest gecontroleerd of ze niet met teveel alcohol op in hun voertuig zijn gestapt. Maar dat kan nu ook anders. Japanse onderzoekers hebben namelijk heuse oorkappen ontwikkeld die mogelijk de befaamde blaastest zouden kunnen vervangen.
De oorkappen
Het apparaat bestaat uit een aangepast paar kekke oorkappen – die wel wat weg hebben van oorbeschermers of oorwarmers – en een ethanoldampsensor. De oorkappen vangen de lucht op die via de huid van iemands oren vrijkomt. Deze lucht wordt vervolgens naar een ethanoldampsensor gestuurd. Deze sensor meet – zoals de naam al doet vermoeden – ethanol. Als de sensor inderdaad ethanoldamp detecteert, gaat er een lampje branden. Hoe helderder het lampje, hoe meer alcohol iemand op heeft.
Waarom de oren?
Je vraagt je misschien af waarom de onderzoekers het alcoholgehalte via de oren willen meten. Dat komt omdat het team ontdekte dat onze oren net zoveel alcohol afgeven als onze adem. Wanneer je dus een lekker biertje op het terras genuttigd hebt, komt de lucht er niet alleen via je mond uit, maar blijkbaar ook via je oren. En dat biedt nieuwe mogelijkheden voor het meten van het alcoholpromillage.
Experiment
In de studie besloten de onderzoekers hun uitvinding onder een aantal proefpersonen te testen. Drie mannelijke vrijwilligers dronken 140 minuten lang alcoholische drankjes met een concentratie van 0,4 gram per kilogram lichaamsgewicht. De ethanolconcentratie werd vervolgens zowel door middel van de oorkappen, als via de adem gemeten.
Vergelijkbare resultaten
De onderzoekers komen te ontdekking dat beide methoden vergelijkbare resultaten opleveren. Het betekent dat de concentratie ethanol die door de oren en de adem wordt afgegeven, vrijwel hetzelfde is. De gemiddelde hoogste concentratie ethanol die via de oren vrijkomt, ligt rond de 148 ppb (deeltjes per miljard). Dit is het dubbele van de concentratie die via de huid van de hand vrijkomt.
Het is niet voor het eerst dat wetenschappers op zoek zijn gegaan naar een alternatief voor de klassieke blaastest. Al eerder ontwikkelden ze een apparaat dat door middel van de handen het alcoholgehalte mat. Dit is een veel minder invasieve methode, omdat je hiervoor geen buis in je mond hoeft te stoppen. Maar heel nauwkeurig is deze methode nog niet. De resultaten uit de huidige studie suggereren dan ook dat – om nauwkeurig het alcoholpromillage te meten – de oren mogelijk geschikter zijn.
De bevindingen suggereren dat de oorkappen werken: ze blijken heel precies het alcoholgehalte en de veranderingen in de bloedalcoholconcentratie te kunnen meten. Dit betekent dat er dus een goed alternatief kan komen voor de klassieke blaastest van de politie. Want zeg nou zelf, wie wil er nou een saaie blaastest doen als je ook futuristische oorkappen kunt dragen?