Biertje gaat diabetes tegen

Een goede reden om er vanavond weer eentje te nemen: wetenschapper Michel Joosten heeft ontdekt dat bier de kans op diabetes kan verkleinen. Maar ook hier geldt: drink met mate. Uit studies van Joosten blijkt dat mannen die maximaal twee glazen en vrouwen die maximaal één glas per dag drinken, maar liefst veertig procent minder kans hebben om suikerziekte te krijgen.

Joosten volgde 35.000 Nederlanders en deed dat tien jaar lang. Al snel zag hij een verband tussen alcohol en het ontstaan van diabetes. “Zelfs bij personen met een gezonde levensstijl bleek matig drinken de kans op diabetes met zo’n 40 procent te verminderen,” vertelt Joosten. “Dat staat haaks op de stelling van sommige onderzoekers dat het gezondheidsvoordeel van alcohol wegvalt als je gezond leeft.”

Experiment
Om te achterhalen wat alcohol precies in ons lichaam aanricht en hoe het goedje ervoor zorgt dat diabetes weinig kans maakt, zette Joosten een experiment op. Hij liet een aantal proefpersonen gedurende enkele weken afwisselend wel en geen alcohol drinken. Al snel bleek er een groot verschil te zijn tussen de mensen die wel alcohol dronken en de proefpersonen die de drank lieten staan.

WIST U DAT…

…kinderen een grotere kans op diabetes hebben als hun vader veel vet voedsel eet?

Ontstekingsremmend
“Alcoholinname zorgde voor een toename van het hormoon adiponectine in het bloed. Hoge adiponectineniveaus hangen samen met een lagere kans op diabetes. Ook allerlei ontstekingsfactoren in het bloed gingen omlaag, terwijl de genexpressie in witte bloedcellen verschoof naar een meer ontstekingsremmend profiel.” En dat verklaart een hoop: diabetes wordt waarschijnlijk veroorzaakt door zwakke, chronische ontstekingen.

Joosten benadrukt dat de studie geen vrijbrief is om menig borreltje achterover te slaan. Uit eerdere studies is immers gebleken dat alcohol ook schadelijke kanten heeft. Af en toe een biertje lijkt echter geen kwaad te kunnen.

Bronmateriaal

Persbericht Wageningen University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd