Bierbrouwerij uit ijzertijd ontdekt

Archeologen hebben in Frankrijk een 2500 jaar oude bierbrouwerij gevonden. Het is één van de oudste brouwerijen van Europa.

De onderzoekers vonden in de restanten van een huis diverse resten die erop wezen dat hier ooit bier werd gemaakt. Het bier dat hier duizenden jaren geleden gebrouwen werd, leek waarschijnlijk sterk op het bier dat we vandaag de dag in de supermarkt kopen. “Voor zover we weten werd het verwerkt op een manier die veel lijkt op de traditionele technieken en die niet zoveel verschilt van de manieren waarop modern bier tot stand komt,” legt onderzoeker Laurent Bouby uit.

WIST U DAT…

De techniek mag dan hetzelfde geweest zijn: het zegt nog niets over de smaak. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk of de oude bierbrouwers hop aan het bier toevoegden.

Hoewel de bierbrouwerij in een woonhuis werd aangetroffen is het aannemelijk dat de brouwer het bier niet alleen voor zichzelf maakte. Waarschijnlijk werd het ook gebruikt tijdens feesten en andere belangrijke gelegenheden. De drank speelde daarbij een belangrijke rol. “In traditionele samenlevingen heeft de consumptie van alcoholische dranken vaak een symbolische en sociale betekenis. Dat verklaart waarom ze graan niet bewaarden voor consumptie door mensen of dieren, maar er bier van maakten.”

Bovenstaande foto is gemaakt door Tambako the Jaguar (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd