Bier smaakt beter met muziek op de achtergrond

In stilte van een biertje genieten of onder het genot van goede muziek een pilsje naar binnen gieten? Uit nieuw onderzoek van Belgische wetenschappers blijkt dat bier beter smaakt met muziek op de achtergrond. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Frontiers in Psychology.

Veel wetenschappers zijn het erover eens dat we niet alleen proeven met onze mond, maar door ook de andere zintuigen te benutten. Andere zintuigen beïnvloeden de smaakbeleving. Denk bijvoorbeeld aan geluid, aanraking, vorm en kleur. De nieuwe studie van wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven bevestigt dit.

Het unieke ale bier.
Het unieke ale bier.
Onderzoekers van het Brussels Beer Project werkten samen met de Britse band The Editors, die vorig jaar hun nieuwe album ‘In Dreams’ lanceerden. Ze creëerden een uniek biertje, namelijk een zogenoemde ale (in Nederland vaak ‘Amber’ genoemd). Er werd gebruik gemaakt van Earl Grey-infusie, waardoor er citrustinten te proeven zijn.

Proeverijen
231 proevers mochten vervolgens het bier beoordelen. De eerste groep kreeg het bier geserveerd zonder label. Ook speelde er geen muziek op de achtergrond. De tweede groep mocht het label van het bier wel zien. Proevers in de derde groep zagen het label, maar hoorden ook muziek op de achtergrond: ‘Oceans of Light’ van The Editors.

Voorkeur voor drinken met een liedje
Voor de tijd gaven deelnemers een verwacht cijfer. Na de proeverij mochten zij opnieuw een beoordeling geven. Wat blijkt nu: proefpersonen die het label zagen en die ‘Oceans of Light’ luisterden, gaven het bier een hoger cijfer. “Blijkbaar was het een genot om te luisteren naar het liedje, waardoor het bier uiteindelijk beter smaakte”, concludeert onderzoeker Felipe Reinoso Cavalho.

“Waarschijnlijk is dit pas het begin”, vervolgt Felipe. “We willen dezelfde testen uitvoeren met ander voedsel en tijdens deze experimenten meer zintuiglijke prikkels geleidelijk toevoegen, zoals zicht, geur en aanraking.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd