Sommige biersoorten bevatten grote hoeveelheden silicium en zijn daarom goed voor de botten. Wetenschappers denken dat mensen die zo nu en dan een biertje drinken minder kans op botbreuken hebben. De botten van deze mensen blijven langer sterk. Biochemist Charles Bamforth denkt dat bier nog meer voordelen heeft.
“Het maakt niet uit of u bier of wijn drinkt”, zegt Bamforth, biochemist aan de universiteit van Californië. “Het actieve ingrediënt in alcoholische dranken dat helpt tegen atheromatose (aderverkalking, red.) is alcohol. Alleen hebben de wijnmensen het moreel gestolen. En dat terwijl wijn niet beter is.”
De afgelopen jaren vonden wetenschappers veel gezonde aspecten aan bier. Zo bevat het drankje folaat, dat helpt om kanker te voorkomen en de kans op geboorteafwijkingen terugneemt. Wie bier drinkt heeft ook minder kans op nier- en galstenen. Ook is de kans op diabetes kleiner. “En de lijst gaat door en door”, zegt Bamforth.
Bamforth onderzocht hoeveel silicium er in een liter bier zit. De waardes lopen uiteen van zes milligram silicium per liter tot meer dan 56 milligram silicium per liter. Een liter is gelijk aan drie glazen bier.
Studies tonen aan dat mensen minimaal 46 milligram silicium per dag moeten nuttigen. Gemiddeld consumeren mensen twintig tot vijftig milligram silicium per dag. Een paar glazen bier is dus voldoende om een gezonde hoeveelheid silicium op te nemen. Ales – donkere bieren, bijvoorbeeld uit Ierland – bevatten meer silicium dan de lichtere bieren. Het bier India Pale Ale bevat gemiddeld de meeste silicium: 41 milligram per liter.
Mannen doen er goed aan om twee biertjes per dag te drinken. Vrouwen mogen er maar één per dag. “Teveel bier is slecht voor de gezondheid”, zegt wetenschapper Katherine Tucker van de Northeastern universiteit in Boston. “En zorgt voor verslechtering van uw botten.”