Biefstukje hielp ons wellicht de wereld te veroveren

Nieuw onderzoek wijst erop dat het eten van vlees de mensheid geholpen heeft om de wereld te veroveren.

Dat schrijven wetenschappers van de Lund universiteit. In het onderzoek stellen ze dat vrouwen door het eten van vlees een dieet met een hogere kwaliteit kregen, waardoor de ontwikkeling van hun baby’s sneller ging en ze sneller konden stoppen met het geven van borstvoeding. Dat stelde vrouwen vervolgens in staat om meer kinderen op de wereld te zetten.

Zoogdieren
De onderzoekers baseren die conclusie op het dieet van 67 zoogdieren, waaronder apen, muizen, orka’s en mensen. Ook keken ze naar het moment waarop de jongen van deze zoogdieren niet langer moedermelk kregen. Er bleek een duidelijk verband te zijn tussen het dieet van de volwassenen en de duur van de borstvoeding. Carnivoren – organismen die zeker 20 procent van hun calorieën uit vlees halen – bleken aanzienlijk korter moedermelk te geven dan dieren die het voornamelijk van groen voedsel moesten hebben.

WIST U DAT…

…sommige onderzoekers ervan overtuigd zijn dat we de helft minder vlees moeten eten om het klimaat te redden?

Ontwikkeling
Uit het onderzoek van de wetenschappers blijkt ook dat de borstvoeding stopt wanneer de hersenen van de jongen van alle soorten in een bepaald stadium van hun ontwikkeling zijn aangekomen. En carnivoren bereiken dat stadium simpelweg eerder dan alleseters of herbivoren, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

Chimpansee
Het verklaart waarom mensen maar relatief kort borstvoeding geven, terwijl nabije familieleden als de gorilla en chimpansee veel langer borstvoeding geven. De chimpansee kan bijvoorbeeld tot wel vijf jaar moedermelk blijven geven. Dat grote verschil tussen soorten die wel verwant zijn, is te verklaren door het feit dat de apen geen vleeseters zijn. “We denken graag dat we ons met onze cultuur van andere soorten onderscheiden,” vertelt onderzoeker Elia Psouni. “Maar wanneer het om borstvoeding en ‘gewoon’ voedsel gaat dan is er geen sociale of culturele uitleg nodig: het is gewoon een biologische kwestie.”

In hun paper laten de wetenschappers zich heel bewust niet uit over het vraagstuk of vlees eten anno 2012 nog wel zo’n goed idee is. Ze suggereren enkel dat het ons in het verleden een duwtje in de rug heeft gegeven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd