Bidsprinkhaan doet alsof ‘ie een bloem is om prooien te vangen

bidsprinkhaan

Dat de bidsprinkhaan Hymenopus coronatus wel heel sterk op de bloem van een orchidee lijkt, was wetenschappers meer dan honderd jaar geleden al opgevallen, maar nu is voor het eerst bewezen dat het insect zich voordoet als een bloem om zijn prooien te kunnen vangen.

Dat schrijven Australische onderzoekers in een paper dat volgende maand in het blad The American Naturalist verschijnt. Het is voor het eerst dat onderzoekers met zekerheid kunnen vaststellen dat een dier een bloem nadoet om een prooi te kunnen vangen.

Aantrekkelijk
De onderzoekers togen naar Maleisië en bestudeerden daar de Hymenopus coronatus. Ze ontdekten dat het lichaam van de bidsprinkhaan heel aantrekkelijk was voor vliegende insecten. Die insecten zien de bidsprinkhaan aan voor een fraaie bloem waar nectar te halen valt en vliegen hun ondergang tegemoet.

“Opvallend genoeg blijkt de bidsprinkhaan in de ogen van veel insecten zelfs nog aantrekkelijker te zijn dan de bloemen die deze nadoet”

Verleidelijker
Opvallend genoeg blijkt Hymenopus coronatus in de ogen van veel insecten zelfs nog aantrekkelijker te zijn dan de bloemen die deze nadoet. “De heldere kleuren die doen denken aan die van de bloemen en hun poten in de vorm van bloemblaadjes blijken een verleidelijk lokmiddel te zijn voor insecten,” vertelt onderzoeker James O’Hanlon. “Dus het lijkt erop dat Hymenopus coronatus er niet alleen uitziet als een bloem, maar bloemen (als het om aantrekkelijkheid gaat, red.) zelfs weet te verslaan.”

Hymenopus coronatus werd meer dan een eeuw geleden in het zuidoosten van Azië ontdekt. Het viel onderzoekers direct op dat de sprinkhaan wel heel sterk op de bloemen van een orchidee leek, maar studies om onomstotelijk te bewijzen dat de bidsprinkhaan de bloem imiteert om insecten te vangen, bleven uit. Tot nu. “Na meer dan een eeuw gissen leveren wij het eerste experimentele bewijs van misleiding van bestuivers door de bidsprinkhaan.”

Bronmateriaal

"Study shows orchid mantis more attractive to their prey than real orchids" - Mq.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door J. C. O’Hanlon.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd