Beweging: het krachtigste wapen tegen verkoudheid

Mensen die vijf of meer keren per week intensief bewegen zijn veel minder lang, veel minder vaak en veel minder ernstig verkouden dan mensen die één keer of minder in de week bewegen. Dat blijkt uit onderzoek. De wetenschappers noemen dagelijks dertig minuten per dag actief bewegen het ‘krachtigste wapen dat iemand tijdens het griepseizoen heeft’.

De onderzoekers verzamelden 1000 mensen in de leeftijd van achttien tot 85 jaar en volgden deze gedurende de herfst en winter twaalf weken lang. De proefpersonen moesten zelf bijhouden hoe vaak ze sportten en hoe fit ze zich voelden.

Minder ernstig
Uit het onderzoek blijkt dat een verkoudheid bij mensen die vijf of meer keren per week actief bewogen zo’n 43 tot 46 procent korter duurde dan bij mensen die één keer per week of nooit sportten. De mensen die zich het fitst voelden, kregen ook wel eens griep, maar dan waren de symptomen wel 41 procent minder ernstig dan de mensen die zich helemaal niet fit voelden.

Levensstijl
“We keken naar het dieet, naar de stress, het opleidingsniveau, het geslacht, enzovoort, enzovoort,” vertelt onderzoeker David Nieman. “Maar datgene waar mensen iets aan kunnen doen – hun levensstijl – dat steekt er met hoofd en schouders boven uit.”

Uit de studie blijkt ook dat mensen die ouder en getrouwd zijn een kleinere kans hebben op verkoudheid dan jongeren en singles. Mogelijk hebben de oudere mensen meer antilichaampjes om de ziekte te bestrijden. De getrouwde mensen zouden meer tijd thuis doorbrengen en daarom minder in aanraking komen met bacteriën.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd