Bevroren groente is voedzamer dan verse groente

In veel gevallen is groente uit de diepvries – mits deze na het plukken direct ingevroren is – voedzamer dan niet ingevroren, verse(re) groente. Dat concluderen onderzoekers. Groenten die niet zijn ingevroren, hebben bij de tijd dat ze gegeten worden zo’n 45 procent van de belangrijke voedingsstoffen verloren.

De onderzoekers keken hoeveel voedingsstoffen na verloop van tijd verloren gingen. In het geval van boontjes was dat 45 procent na zestien dagen. In diezelfde tijd waren broccoli en bloemkool 25 procent van de voedingsstoffen kwijt. Tuinerwten verloren vijftien procent en wortelen tien procent van hun voedingswaarde.

“De hoeveelheid voedingsstoffen in verse groenten neemt vanaf het moment dat ze geoogst worden af,” legt voedingsdeskundige Sarah Schenker uit. In het ergste geval duurt het twee weken voordat verse groente uiteindelijk op de keukentafel belandt. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich daar niet van bewust zijn. Zij zijn veelal van mening dat de groente die ze in de supermarkt kopen minder dan vier dagen oud is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd