Ooit wel eens nagedacht over kauwen? Waarschijnlijk niet, je doet het zonder bij na te denken. De video over het belang van kauwen kreeg een paar interessante reacties. Guido Camps van de Wageningen Universiteit reageert hier op Scientias op de vragen en opmerkingen.
Kijk hier eerst de video of scroll naar beneden voor de antwoorden:
Scientias LaMarti001 zegt: Ik ben helemaal mee eens met wat er in de video verteld wordt (dat je meer tijd moet nemen om te lunchen, red.). Ik vraag me alleen af of dat zelf in de praktijk ook haalbaar is met het hoge tempo van ons leven tegenwoordig. Bij de meeste banen krijg je 15 tot 30 minuten pauze voor het eten en dat is eigenlijk niet genoeg om rustig en langzaam het eten te kunnen kauwen en genieten. De meeste mensen willen zsm naar huis gaan, waardoor ze liever geen lange lunchpauze willen hebben en dat draagt aan het probleem bij. Dus misschien moeten we ook bewust de tijd maken om rustig te kunnen eten, ook in de maatschappij van tegenwoordig.
Guido Camps: “Ik ben het hier helemaal mee eens. Het is natuurlijk gezonder om meer tijd te nemen om te lunchen en dat is moeilijk in te passen. Ik vind dit vooral een extra risico op school waar kinderen wel erg weinig tijd krijgen om te eten. Je ziet dat kinderen die van nature langzaam eten getraind worden om snel te eten.”
“Dit is omgekeerd ook de strategie die wordt gebruikt door fastfoodrestaurants. Niet alleen zijn de bankjes en stoelen niet prettig om te verblijven, ook is eten zo zacht en zompig mogelijk zodat je het nog sneller kunt verorberen. Doordat het zo snel weg is, hebben de ketens een hogere turnover. Dit is belangrijk voor hun verdienmodel. De McDrive is vooral een innovatie voor het restaurant zelf: het is goedkoper, je hebt immers geen tafel meer nodig en er hoeft niet meer opgeruimd en schoongemaakt te worden. Gezondheid staat gewoon niet op hun netvlies.”
S: bitmaster2000 zegt in reactie op DJ_MH_Remixes, die kudos geeft aan Guido om zijn vergelijking van mensen met dieren, dat de scheiding (tussen mens en dier, red.) vooral een bedenksel is van die zelfde mensen. Het zelfbewustzijn en filosofisch kunnen nadenken zie ik dan uiteindelijk meer als een fysieke eigenschap. Iets dat gegroeid is uit noodzaak om te overleven, net zoals (andere) dieren eigenschappen hebben ontwikkeld die wij niet hebben. Maar we komen allemaal uit dezelfde stamboom. Het is een beetje een complexe opmerking, maar Guido, heb jij een idee wat hiermee bedoeld wordt?
GC: “Ja, mensen hebben uit noodzaak om te overleven ontwikkeld dat ze veel calorierijk voedsel nuttigen. Gek genoeg hebben mensen niet echt een rem en worden te dik. Bepaalde dieren worden wel te dik, zoals katten, maar we weten niet waarom veel dieren dat beter reguleren dan mensen. We kunnen dieren wel dik maken, maar het is niet helemaal zo als het bij mensen gaat. De meeste honden laten probleemloos de brokken staan als ze geen honger meer hebben bijvoorbeeld.”
S: jonas8641 stelt een vraag die iedereen wel zou willen stellen: Hoe zit dat dan met kauwgom? Verstoort dat niet je eetlimiet?
GC: “Ja, leuke vraag, kort antwoord: daar zijn onderzoeken naar gedaan en als je dan iemand te eten geeft, dan zie je inderdaad dat die mensen minder eten. Het helpt wel, maar een heel klein beetje.”
S: Er is ook nog een vraag, of eigenlijk zijn er een hele hoop vragen en opmerkingen, van lolpazzprapompa. Onder andere wil hij weten waarom we te veel willen eten als mens. Hij vindt bijvoorbeeld dat ‘honger een gewoonte voor je lichaam is’. “Als je altijd om 12 uur eet ga je honger krijgen om 12 uur.” Hij verwijst ook nog naar het boek The Diabetes Code.
GC: “Hier zit natuurlijk een hele wereld achter doordat wij een suiker of koolhydraatgebaseerd dieet hebben, dat dit met diabetes te maken zou hebben. Als mens eten we niet alleen omdat we energie nodig hebben, maar ook vanuit een ‘hedonische eetlust’. We eten omdat we het lekker vinden en dat is evolutionair best maf, namelijk dat je gaat eten niet omdat je honger hebt, maar juist omdat je het lekker vindt”
“Vroeger waren er wel eetfestijnen en iedereen kent wel de niet kloppende anekdotes over de Romeinen en dat die vervolgens gingen overgeven en weer verder eten en zo. Dat is allemaal heel extreem. Wat niemand vroeger had is wat we nu hebben: overal eten. Ik doe onderzoek hoe je kunt manipuleren door meer te kauwen. De meeste mensen hebben ongeveer drie weken eten bij zich qua vetreserves. We kunnen nog niet zo goed omgaan met de omgeving waarin we leven.”