Bestuur een helikopter met uw brein

Wetenschappers zijn erin geslaagd om proefpersonen zover te krijgen dat ze een virtuele helikopter met hun brein konden besturen.

De wetenschappers ontwikkelden eerst een bijzonder hoofddeksel en vulden het met elektroden. Deze elektroden meten de activiteit in het deel van de hersenen dat fysieke bewegingen regelt. Die activiteit wordt vervolgens weer omgezet in een opdracht voor een virtuele helikopter. Bijvoorbeeld: ga links. Of: ga iets omhoog.

WIST U DAT?

Experiment
De onderzoekers zetten drie proefpersonen het bijzondere hoofddeksel op en lieten ze een computerspel spelen. In dit spel moesten ze een helikopter door ringen laten vliegen. Om dat goed te doen, moest die helikopter naar boven, naar beneden, vooruit en achteruit worden gestuurd. En de proefpersonen konden de helikopter enkel met hun brein besturen.

Het werkt
Het was even oefenen, maar de methode bleek te werken. In 85 procent van de gevallen slaagden de proefpersonen erin om de helikopter op de juiste manier door de ring te laten vliegen.

Het onderzoek – dat verschenen is in het blad PLoS ONE – moet uiteindelijk mensen met een prothese helpen om controle te krijgen over die prothese.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd