Beste orkesten ter wereld herkent u niet aan hun geluid, maar aan hun uiterlijk

viool

Hoe herkent u een top-orkest? Niet aan de muziek, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. De beste orkesten ter wereld kunnen zowel door leken als deskundigen het beste geïdentificeerd worden door ernaar te kijken.

Dat stellen onderzoekers op basis van een experiment. De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze telkens twee filmpjes (zonder geluid) of geluidsfragmenten die zes seconden duurden, zien. Het ene filmpje liet een top-orkest zien. Het andere filmpje een minder hoog genoteerd staand orkest. De proefpersonen moesten aangeven welk orkest volgens hen het top-orkest was.

Verrassend
Uit het onderzoek blijkt dat zowel deskundigen als leken veel beter in staat waren om het top-orkest te identificeren wanneer ze beelden zagen dan wanneer ze het orkest daadwerkelijk hoorden spelen. “Het was verrassend dat zelfs een klein stukje visuele informatie – bijvoorbeeld slechts één musicus zien spelen – de proefpersonen al in staat stelde om de resultaten van het ensemble te identificeren en ook nog eens veel sneller dan proefpersonen die zowel de beelden als het geluid van de hele groep te zien en horen kregen,” vertelt onderzoeker Chia-Jung Tsay. De resultaten zijn best verrassend. “Dit onderzoek suggereert dat het ultieme muziekensemble niet de luisteraars, maar de kijkers versteld doet staan.”

64 procent
Uit eerder onderzoek bleek vorig jaar al dat mensen goede muzikanten niet aan hun muziek herkennen. Dit onderzoek toont aan dat die resultaten ook opgaan voor groepen muzikanten. Op basis van beelden wisten proefpersonen het beste orkest er in 64 procent van de gevallen uit te pikken. Wanneer ze alleen op geluidsfragmenten moesten afgaan, lukte dat slechts in 53 procent van de gevallen.

Het onderzoek kan heel nuttig zijn voor orkesten. Met name voor orkesten die nu middels blinde audities nieuwe leden werven.

Bronmateriaal

"World-class orchestras judged by sight not sound" - UCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door kchmielu.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd