Bestaat er een wondermiddel tegen een kater? Slik in ieder geval géén paracetamol (en andere feiten en fabels)

Als je ’s avonds te diep in het glaasje hebt gekeken en je wordt de volgende dag met een bonzende hoofdpijn wakker, dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een oplossing. Maar wat werkt nou wel en wat niet?

De beste manier om een kater te voorkomen, is natuurlijk door niet te veel te drinken. Maar als je toch op zoek bent naar een oplossing, lees dan snel verder. Onderzoeker Sandy Wang van de University of Rochester deelt namelijk de feiten en fabels en geeft een paar handige tips om een kater voortaan te vermijden.

Wat is de oorzaak van een kater?
Dat heb je jezelf de volgende ochtend vast al eens wanhopig afgevraagd. Het heeft te maken met verschillende factoren. “De eerste is uitdroging,” zo schrijft Wang. “Alcohol is een diureticum, wat betekent dat je meer vocht verliest dan je opneemt. Ten tweede heeft het te maken met de elektrolytenbalans.” Dit verwijst naar de juiste verhouding en concentratie van elektrolyten (essentiële mineralen die een hoop lichaamsfuncties ondersteunen) in het lichaam. Te veel alcohol drinken verstoort deze elektrolytenbalans. “Ten derde spelen congeneren stoffen een rol,” vervolgt Wang. “Donkere dranken zoals bourbon en tequila bevatten meer van deze stoffen, chemicaliën die tijdens fermentatie ontstaan en katers verergeren. Tot slot heeft het krijgen van een kater te maken met de productie van schadelijke bijproducten. Wanneer je lever alcohol afbreekt, maakt het een bijproduct genaamd aceetaldehyde aan. Dit bijproduct is schadelijker dan alcohol en kan symptomen zoals misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken.”

Werkt een vitamine-infuus tegen een kater?
Een recente trend is het gebruik van een vitamine-infuus om je beter te voelen na een lange nacht. De vraag is alleen: werkt dat echt? “Het antwoord is… misschien,” aldus Wang. “Een vitamine-infuus bestaat doorgaans uit vloeistoffen, elektrolyten, vitamines en soms medicijnen. Deze ingrediënten helpen om je lichaam te hydrateren en verlichten symptomen van een kater, zoals misselijkheid en hoofdpijn. Infuusvloeistoffen zijn echter niet altijd noodzakelijk. Sterker nog, het is niet aan te raden om infuusvloeistoffen toe te dienen, tenzij iemand helemaal niets kan binnenhouden, zelfs geen water. Voordat je iemand een infuus toedient, moet hun bloed eerst gecontroleerd worden, omdat dit voor sommige mensen risicovol kan zijn. Daarnaast kan het toedienen van een vitamine-infuus in sommige gevallen de tijd die iemand in het ziekenhuis of op de spoedeisende hulp doorbrengt, zelfs verlengen. Het belangrijkste is dat je voldoende vocht binnenkrijgt, zoals water, elektrolytendrankjes, bouillon en andere niet-alcoholische dranken, om uitdroging tegen te gaan. Om er zeker van te zijn dat je goed gehydrateerd bent, is het belangrijk om te blijven drinken totdat je urine helder is.”

Andere remedies: Welke werken en welke niet?
Er zijn tal van adviezen die claimen een kater te kunnen verlichten. Maar is dat ook altijd het geval?

FABEL: Koffie helpt tegen een kater
Een warme kop koffie lijkt misschien de perfecte oplossing, maar het idee dat het helpt tegen een kater is een mythe. “Koffie is een stimulerend middel dat je een snelle energieboost kan geven, maar het kan ook leiden tot verdere uitdroging, waardoor je symptomen juist erger worden,” legt Wang uit. “Cafeïne is een krachtige stimulant voor het zenuwstelsel. Bovendien kan cafeïne angstgevoelens verergeren. Ook kan het leiden tot een onregelmatige hartslag en hoge bloeddruk.”

FABEL: slik paracetamol
“Paracetamol kan in combinatie met alcohol schadelijk voor de lever zijn,” schrijft Wang. “Daarom kun je beter aspirine en NSAID’s zoals ibuprofen slikken. Neem ze echter wel met mate, omdat ze maagproblemen kunnen veroorzaken. Je kunt ook overwegen om antacida (maagzuurbindende middelen, red.) te nemen om misselijkheid te verminderen.”

FABEL: Cafeïne voor het slapengaan kan een kater voorkomen
Sommigen adviseren om na een avondje uit voor het slapengaan cafeïne te drinken om een kater te voorkomen. Maar ook dat is niet waar. “Cafeïne kan je slaap verstoren, waardoor je kater de volgende dag juist erger kan zijn,” schrijft Wang. “Bovendien dragen zowel alcohol als cafeïne bij aan uitdroging, wat de situatie nog slechter maakt.”

FEIT: Liquid IV helpt je om je vochtbalans weer op peil te brengen
Liquid IV is een poeder dat de hydratatie bevordert. “Net als een vitamine-infuus kan dit helpen tegen uitdroging, wat een van de belangrijkste oorzaken van een kater is,” schrijft Wang. “Het is geen wondermiddel, maar het kan je wel helpen om je sneller beter te voelen.”

FABEL: Meer alcohol drinken werkt tegen een kater
“Hoewel het je tijdelijk beter laat voelen, is het drinken van meer alcohol geen oplossing voor een kater,” onderstreept Wang. “Meer alcohol drinken verhoogt alleen de uitdroging en de hoeveelheid toxines, waardoor je je later nog slechter gaat voelen.”

FEIT: De kleur van je drankje is belangrijk
“Lichtere dranken zoals wodka, gin, licht bier en witte wijn leiden doorgaans tot minder ernstige katers,” stelt Wang. “Daarentegen veroorzaken donkere dranken met veel congeneren stoffen, zoals bourbon, scotch, tequila, brandy, donker bier en rode wijn, vaak heftigere symptomen.”

Kun je een kater voorkomen?
“De beste remedie is preventie,” Benadrukt Wang. “Wil je je de volgende ochtend beter voelen, houd het dan bij één drankje per uur, blijf gehydrateerd, drink niet op een lege maag, kies voor heldere alcohol en zorg voor een goede nachtrust. En vergeet niet: drink niet als je gaat rijden.”

Kortom, er bestaat (helaas) geen wondermiddel voor een kater. De beste manier om het te voorkomen is door je alcoholinname te beperken en goed voor jezelf te zorgen. Op die manier verklein je de kans dat je de volgende ochtend met een bonzende hoofdpijn wakker wordt.

Bronmateriaal

"Hangover IVs: Do They Really Work?" - University of Rochester
Afbeelding bovenaan dit artikel: via Canva Pro

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd