Bestaat de Ronde Tafel van koning Arthur?

Op veel historische schilderijen van koning Arthur en zijn ridders is te zien hoe ze om een ronde tafel zitten. Deze Ronde Tafel is zelfs zo belangrijk, dat het met hoofdletters wordt geschreven. Een Britse historicus denkt echter dat de Ronde Tafel nooit heeft bestaan.

Volgens Chris Gidlow was de Ronde Tafel gewoon een rond amfitheater in Chester (Engeland). In dit ronde amfitheater kwamen koning Arthur en de ridders samen. De documentaire ‘King Arthur’s Round Table Revealed’ wordt op 19 juli door The History Channel uitgezonden.

Gidlow denkt dat koning Arthur de muren van het amfitheater verstevigde om het als een goedbeveiligde basis te gebruiken. De koning zat in het centrale deel van het amfitheater met om hem heen zijn trouwste ridders; de onderdanen van Arthur zaten verderop.

Koning Arthur leefde waarschijnlijk in de vijfde of zesde eeuw en was een grote leider. Hij vocht mee in twaalf grote veldslagen in meer dan veertig jaar tijd.

In het amfitheater in Chester zijn aanwijzingen gevonden van de aanwezigheid van koning Arthur. Zo is er een houten gedenksteen ter ere van Christus gevonden. Ook vonden onderzoekers een executiesteen.

“De Ronde Tafel was geen gewone tafel, maar een theater waarin duizend mensen tegelijkertijd plaats namen”, zegt Gidlow.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd