Bestaand medicijn kan borstkanker voorkomen

Een medicijn dat borstkanker moet genezen, kan ook voorkomen dat gezonde vrouwen de ziekte krijgen, zo blijkt.

Het gaat om exemestane. Dit medicijn wordt al gebruikt om borstkanker te behandelen. Onderzoekers vroegen zich af of het misschien de ziekte ook kon voorkomen.

Experiment
Ze verzamelden 4560 gezonde vrouwen. De helft van de vrouwen kreeg een placebo. De andere helft slikte exemestane. In de groep met het placebo kregen 32 vrouwen borstkanker. In de groep die het echte medicijn slikte, waren dat er slechts elf.

Bijwerkingen
Een belangrijke ontdekking. Zeker omdat exemestane geen ernstige bijwerkingen heeft. Jaren geleden ontdekten wetenschappers al dat medicijnen zoals tamoxifen en raloxifene, die eveneens gebruikt worden om borstkanker te behandelen, de ziekte ook kunnen voorkomen. Maar eigenlijk was het onverstandig om deze medicijnen preventief te slikken. Ze hadden namelijk nare bijwerkingen: een vergrote kans op bloedpropjes en hartaanvallen bijvoorbeeld.

WIST U DAT…

Bescherming
Exemestane heeft al die bijwerkingen niet en kan dus veilig preventief worden geslikt, zo stellen de onderzoekers. “Exemestane is effectiever dan de andere medicijnen tegen borstkanker en onze gegevens wijzen erop dat het ook beter beschermt,” vertelt onderzoeker Paul Goss. “Het is ook heel veilig en dat maakt het aantrekkelijker.”

Menopauze
Volgens de onderzoekers zouden vrouwen zo’n vijf jaar na de menopauze preventief exemestane kunnen slikken. In deze periode is de kans op borstkanker namelijk groot. “Mogelijk duizenden of tienduizenden vrouwen kunnen dood door borstkanker voorkomen.”

Nader onderzoek moet uitwijzen hoelang het medicijn precies preventief geslikt zou moeten worden. Het als preventie op de markt brengen, lijkt een kwestie van tijd: het medicijn is immers al goedgekeurd en verkrijgbaar. Bovendien is het relatief goedkoop.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Niki K (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd