Bestaan vliegende schotels echt? Wetenschappers zoeken het uit!

Sinds het Roswellincident in 1947 worden overal ter wereld UFO’s gespot. In Nederland is er zelfs een UFO-meldpunt, waar gemiddeld 75 meldingen per maand binnenkomen over ongeïdentificeerde vliegende objecten. Hoog tijd dat er echt onderzoek naar wordt gedaan, vinden de wetenschappers van het UFODATA-team.

De ‘believers’ – zij die geloven dat ufo’s een buitenaards oorsprong hebben – worden door de sceptische mensen regelmatig voor gek verklaard. Maar is dat wel terecht? “De mensheid weet nog erg weinig over de ware aard van onverklaarde UFO-meldingen”, schrijven de onderzoekers op de site van UFODATA. “Alleen door serieus wetenschappelijk onderzoek kunnen we het mysterie oplossen.”

De wetenschappers willen onverklaarbare fenomenen in de lucht fotograferen en analyseren (bijv. met een magnetometer en stralingsmeters) om erachter te komen wat ze daadwerkelijk zijn. Hierdoor wordt een database opgebouwd, die gebruikt kan worden om onderzoek te doen naar UFO’s. Ook kunnen nieuwe meldingen gemakkelijk geclassificeerd worden.

Crowdfunding
UFODATA is een gecrowdfund project. Dit betekent dat je kunt doneren om bij te dragen aan het onderzoek naar UFO’s. Een traditioneel model – waarbij de overheid of universiteiten voor het onderzoek betalen – is niet mogelijk, omdat er een taboe rust op het onderwerp. De onderzoekers hebben minstens enkele tientallen duizenden euro’s nodig om een basisstation te maken met instrumenten, sensoren en camera’s. Vervolgens wordt het station ergens neergezet, waar het een jaar lang getest wordt. Op een later tijdstip moeten er meer stations komen, waardoor een wereldwijd netwerk opgezet kan worden.

Twee kampen
Een lid van het UFODATA-team is Leslie Kean, auteur van het boek “UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go on the Record.” Ze is geen ‘believer’, zegt ze tegen Inside Outer Space. “Ik ben een journalist en geen ufoloog en zie mijzelf als agnost als het gaat om de oorsprong van UFO’s.” Ze ergert zich aan de strijd tussen believers en sceptici. “Believers zijn ervan overtuigd dat UFO’s buitenaards ruimteschepen zijn, terwijl sceptici beweren dat UFO’s niet bestaan. Beide uitgangspunten zijn niet rationeel.”

Geloof jij in UFO’s?
Ben jij een believer of een scepticus? En zie je de noodzaak in van een onderzoek naar UFO-meldingen of is verspilde energie? Laat een reactie achter onder dit artikel!

Bronmateriaal

"UFODATA Project" - UFODATA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd