Best werkende oog van de kraai bepaalt of ‘ie links of rechts is

kraai

Wipsnavelkraaien houden gereedschappen meer naar links of naar rechts in hun snavel. Ze lijken dan ook wel links- of rechts’handig’. Nieuw onderzoek stelt nu dat die voorkeur voor links of rechts bepaald wordt door welk oog van de kraai het beste werkt.

Wipsnavelkraaien kunnen prima uit de voeten met hun ‘gereedschap’. Met behulp van stokken halen ze larven uit kleine gaatjes en holletjes. Lang niet elke wipsnavelkraai houdt het gereedschap daarbij op exact dezelfde wijze vast. Sommige kraaien houden het gereedschap aan de rechterzijde en andere aan de linkerzijde van hun snavel. Maar waarom?

Beste oog
Wetenschappers denken dat nu te weten. Hun onderzoek suggereert dat de kraaien het gereedschap zo houden dat het uiteinde ervan binnen het gezichtsveld van hun beste oog valt. “Als je een borstel in je mond houdt en één van je ogen beter zou zijn dan het andere, dan zou je de borstel zo houden dat het uiteinde ervan in het gezichtsveld van je goede oog valt,” vertelt onderzoeker Alejandro Kacelnik. “Dat is wat kraaien doen.”

Experimenten
Uit experimenten blijkt dat het beste oog van de kraaien bepalend was voor de manier waarop ze het gereedschap vasthielden. Wanneer hun rechteroog beter was, hielden ze het grootste deel van het gereedschap aan de linkerzijde van de snavel, zodat het uiteinde van het gereedschap (waarmee de larven losgepeuterd moesten worden) in het gezichtsveld van het rechteroog viel.

Een deel van het gezichtsveld van de wipsnavelkraai is binoculair. “Binoculair zicht stelt het brein in staat om beelden die beide ogen zien met elkaar te vergelijken,” vertelt onderzoeker Antone Martinho. “Uit de verschillen tussen de beelden kunnen eigenschappen van het landschap worden afgeleid. Wij dachten dat het binoculaire gezichtsveld de vogels misschien in staat stelde om de afstand van het uiteinde van het gereedschap tot het doelwit in te schatten. Maar nu blijkt dat de vogels het uiteinde van het gereedschap en het doelwit meestal maar met één oog zien.” Anders gezegd: het binoculaire zicht (met twee ogen) helpt de vogels om beter met één oog tegelijkertijd te kijken.

Bronmateriaal

"Why tool-wielding crows are left- or right-beaked" - Cell Press (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Gerrard Keulemans (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd