Bespoten groente en fruit lijkt sperma aan te tasten

aardbei22

Mannen die veel fruit en groente eten waarop pesticiden zijn blijven hangen, hebben minder zaadcellen. En die zaadcellen zijn ook nog eens van een mindere kwaliteit. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 155 mannen die deelnemen aan het Environment and Reproductive Health-onderzoek. Voor dit onderzoek – dat nog steeds loopt – leverden de mannen tussen 2007 en 2012 338 keer sperma in. Ook vulden ze vragenlijsten in over hun dieet en levensstijl. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in groente en fruit dat de mannen aten. De groente en het fruit dat de mannen nuttigden werd door de onderzoekers in twee groepen ingedeeld. Zo had je groente en fruit dat veel sporen van pesticiden bevat (onder meer spinazie, aardbeien, appels en peren) en groente en fruit dat weinig tot middelmatig veel sporen van pesticiden bevat (onder meer bonen, grapefruit en uien).

Verband
Vervolgens keken de onderzoekers of er een verband was tussen de consumptie van groente of fruit dat al dan niet veel sporen van pesticiden bevatte en de spermakwaliteit. Hierbij hielden ze ook rekening met andere factoren die van invloed konden zijn op de spermakwaliteit. Denk aan het BMI van de mannen en of de mannen rookten.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat mannen die grotere hoeveelheden groente en fruit met veel sporen van pesticiden nuttigden (we hebben het dan over anderhalve portie per dag) 49 procent minder zaadcellen in hun sperma hadden zitten dan mannen die de kleinste hoeveelheden groente en fruit met veel sporen van pesticiden nuttigden (we hebben het dan over 0,5 portie per dag). Ook bleken de mannen die grotere hoeveelheden groente en fruit met veel sporen van pesticiden nuttigden 32 procent minder ‘normaal’ sperma te hebben.

Wel fruit en groente blijven eten!
Verder blijkt uit het onderzoek dat mannen die de meeste fruit en groente aten met weinig tot middelmatig veel sporen van pesticiden een hoger percentage normaal sperma hadden dan de mannen die minder fruit en groente uit diezelfde categorie aten. “Deze resultaten moeten je dus niet aanzetten tot het eten van minder groente en fruit,” waarschuwt onderzoeker Jorge Chavarro. “We ontdekten immers dat het consumeren van meer fruit en groenten met minder sporen van pesticiden een voordelig effect heeft. Dit suggereert dat het wellicht een goed idee is om biologische producten te consumeren of producten waarvan we weten dat ze veel pesticiden bevatten, te mijden.”

Het is voor het eerst dat onderzoekers kijken of er een verband is tussen pesticiden die op fruit en groente zijn achtergebleven en de spermakwaliteit van mannen. “Deze resultaten suggereren dat middels je dieet blootgesteld worden aan pesticiden die in de landbouw worden gebruikt voldoende kan zijn om de spermatogenese (het proces dat leidt tot het ontstaan van de zaadcel) van mensen aan te tasten.” Nader onderzoek is echter hard nodig, zo benadrukken de onderzoekers verder.

Bronmateriaal

"Pesticides result in lower sperm counts" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd