Bespioneert uw telefoon u?

Wetenschappers tonen aan dat telefoons met onder meer hun versnellingsmeter exact kunnen achterhalen wat u typt.

Velen zorgen ervoor dat ze hun smartphone altijd onder handbereik hebben. Bijvoorbeeld door deze naast de computer te leggen. En dat is een risico, zo tonen onderzoekers nu aan.

Hoe werkt het?
De telefoon legt trillingen vast. De telefoon kan niet bepalen welke trilling bij welke letter hoort: dat is nog te hoog gegrepen. Maar de telefoon kan wel bepalen of toetsen die worden ingedrukt zich aan de linker- of rechterkant van het toetsenbord bevinden en of de ingedrukte toetsten zich ver van elkaar of dicht bij elkaar bevinden.

Voorbeeld
De onderzoekers geven als voorbeeld het woord ‘canoe’. De telefoon verwerkt de ingedrukte toetsen altijd in tweetallen. Dus: CA – AN – NO – OE. De telefoon vertaalt dit met speciale software naar links-links-dichtbij, links-rechts-ver weg, rechts-rechts-ver weg, rechts-links-ver weg. Die informatie wordt vervolgens naast een woordenboek gehouden en dat woordenboek stelt dan dat de kans groot is dat de gebruiker op de pc het woord ‘canoe’ in heeft getoetst.

WIST U DAT?

Het werkt
Uit experimenten blijkt dat het echt werkt. Wanneer met een woordenboek met 58.000 woorden wordt gewerkt, kan de telefoon 80 procent van de ingedrukte woorden achterhalen. “We experimenteerden eerst met een iPhone 3GS,” vertelt onderzoeker Patrick Traynor. Maar dat werkte niet zo goed. “Toen probeerden we de iPhone 4.” De gyroscoop in dit toestel maakt het een stuk nauwkeuriger. “Wij denken dat de meeste smartphones die de afgelopen twee jaar zijn gemaakt hiertoe in staat zijn.”

App
Een onschuldig lijkende app kan de benodigde software om iemand te bespioneren installeren en activeren. Zo kan de telefoon bijvoorbeeld wachtwoorden of andere gevoelige informatie achterhalen.

Toch is dit geen reden om de telefoon een eind bij de pc vandaan te houden. “De kans dat iemand slachtoffer wordt van zo’n aanval is op dit moment heel klein. Het was heel moeilijk om te doen. Maar kunnen mensen het doen als ze het willen? Wij denken van wel.”

Bronmateriaal

"Georgia tech turns iPhone into SpiPhone" - Gatech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yutaka Tsutano (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd